Bog

Dæk ansigtet til

Af (
2016
)

Anmeldelse

Dæk ansigtet til af P.D. James

22 jun.16

En tjenestepige findes myrdet i et rum, der er låst indefra. Stemningsfuld og klassisk engelsk whodunit-krimi, der stadig holder 50 år efter første udgivelsesdato.

Livet i den lille engelske landsby Chadfleet går sin vante gang, og den årlige kirkebazar nærmer sig. Den skal traditionen tro holdes på familien Maxies gods, Martingale. Begivenheden plejer at tiltrække det meste af landsbyen, og hele familien Maxie er traditionen tro også samlet. Dette år bor der dog flere end vanligt på godset. Catherine Bowers, Stephen Maxies tidligere kæreste, er der også. Hun håber stadig på at blive forlovet med ham, hvilket skaber spændinger i selskabet. Familien Maxies datter, Deborah Riscoe, har også medbragt selskab i form af vennen Felix Hearne. Og mrs. Maxie har lige ansat en ny stuepige, Sally Jupp, der bestemt også formår at skabe intriger. Dagen efter bazaren må Stephen og Felix bryde ind i Sallys værelse. Hendes søn græder, men Sally svarer ikke. Det viser sig, at Sally er blevet myrdet, og da det stedlige politi ikke mener sig i stand til at opklare forbrydelsen, bliver Scotland Yard tilkaldt. Det er nu op til Adam Dalgliesh at finde morderen.

Dette er en klassisk engelsk krimi, hvor forbrydelsen bliver begået i et lukket rum. Rummet er aflåst indefra, og der er flere kandidater til titlen som morder. Sproget er klart og præcist, der er ingen store følelsesudbrud, men alligevel fornemmer man tydeligt den særlige stemning i den engelske adel. P.D. James er en af de forfattere, der har været med til at starte bølgen af engelske whodunit-krimier, hvor forbrydelsen sker i et lukket rum, og hvor opklaringen i høj grad bygger på godt gammeldags detektivarbejde med masser af afhøringer. Til gengæld finder man ingen teknologiske spidsfindigheder, intet opklares via internettet eller mobiltelefoner. Biljagter skal man lede længe efter. Trods dette er det helt klart værd at læse denne krimi. P.D. James hører stadig til toppen af den engelske krimigenre. Og selvom denne bog har mere end 50 år på bagen. Historien holder stadig!

Skal man sammenligne denne krimi med andre, vil det være helt oplagt at drage linjer til en anden stor engelsk forfatter, Agatha Christie, der skriver samme type krimier. Eller til tv-verdenens kriminalkommissær Barnaby, der også opererer i de mindre landsbyer i kampen mod kriminalitet.

Bogdetaljer

Forlag
Rosinante
Oversætter
Steffen Rosenmeier
Faustnummer
52376742
ISBN
9788763843249
Antal sider
261

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer