Bog

Den gode amerikaner

Af (
2006
)

Anmeldelse

Den gode amerikaner af Hans Schmidt Petersen

11 sep.06

Uskyldig leg i tusmørket omkring Landbohøjskolen, bålafbrænding i gaderne, religiøs fanatisme og dagligliv rystes sammen i denne forrygende anderledes og sært foruroligende roman.

Handlingen sparkes i gang af en lille knægts forsvinden en aften i tusmørket i forsøgsmarkerne ved Landbohøjskolen, hvor tre drenge forbudt leger. De to andre drenge ser et stort hvidt lys og en hvid sanktbernhardshund og den mindste dreng er borte. Ret kort tid efter forsvinder den anden dreng under lignende omstændigheder. Angsten kæder den enlige far og den enlige mor sammen i jagten på at finde deres forsvundne drenge. De er skeptiske overfor den kriminalkommissær, der leder efterforskningen. Med god grund.

Samtidig introduceres forskellige umage personer i området omkring Landbohøjskolen og Rosenørns Allé. Dybt fascinerende personer, der danner alliancer, mødes, iagttager hinanden og hinandens liv. Fra sygeplejersken Klara og læderhandleren Louis i deres nyfundne kærlighed til den spurvetynde Helene og hendes støtte Robert. Normaliteten fortabes, da religiøs fanatisme hos sekten i Rosenørns Allé kædes sammen med bålafbrænding i gaderne, en afbrænding med mindelser om Nørrebro. Igen samtidigt fortsætter opklaringen på drengenes forsvinden, personernes livshistorie og myndighedernes forsøg på kontrol.

Mesterlig fortalt, så man åndeløst suges ind i det nærmest David Lynch-agtige setup. Ikke at jeg forstår alt, men rigelig til at forstå, at det drejer sig om de store følelser: Angst, kærlighed, tro og død.

Romanens handling kommenteres undervejs af en anonym fortællerstemme: "Jeg tror ikke der findes et bedre billede på samfundet end et lille bål på den afrikanske savanne. Det blafrer. Omkring det ligger menneskene svøbt i tæpper og huder. Over dem hvælver himlen sig, stjernerne sidder tæt, der er intet kunstigt, jordisk lys, som kan udblegne stjernerne på denne hvælving af sort".

Hvem den gode amerikaner er? Det går først op for den opmærksomme læser til allersidst.

Hans Schmidt Petersen fik debutantprisen for "Den lodne bøg" i 1993. I dag arbejder han som arkivar på den danske ambassade i Berlin.

Aschehoug, 2006. 350 sider.

Bogdetaljer

Forlag
Aschehoug
Faustnummer
26439329
ISBN
9788711298619
Antal sider
349

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer