Bog

Amerika, hvor er du?

Af (
2020
)

Anmeldelse

Amerika, hvor er du? af David Trads

01 feb.20

Et kalejdoskopisk og meget personligt, men også dybt alvorligt og indsigtsfuldt, forsøg på at forklare, hvordan en grobrian som Donald Trump mod alle odds kunne erobre den højeste post i Amerika.

Journalisten David Trads har et indgående kendskab til landet, hvor han har boet og arbejdet i flere omgange, siden han for 35 år siden kom til landet som udviklingsstudent. Alligevel blev han som de fleste andre overrumplet, da den stenrige playboy og byggematador med de grove manerer blev præsident.

En række roadtrips fører ham gennem forskellige delstater, hvor han interviewer høj og lav i et forsøg på at finde frem til, hvordan det kunne gå så galt. Ved at sætte fænomenet Trump ind i en større historisk, økonomisk og politisk sammenhæng giver han desuden læseren et indtryk af de grundlæggende forudsætninger for, at Trump kunne slå de traditionelle karrierepolitikere. Trads henviser gavmildt til litteraturen og krydrer sin beretning med velvalgte uddrag af populære sangtekster. Det er en let læst og kalejdoskopisk bog, hvor netop de mange vinkler bidrager til at kaste lys over et komplekst emne og et mægtigt land i krise.

David Trads’ kærlighed til landet skinner tydeligt igennem, men også hans bekymring for fremtiden. I et indledende kapitel bruger han en standuppers rammende karakteristik af Trump som en hest i et hospital. Personalet aner ikke, hvad de skal stille op med hesten, og hvad den kan finde på. Ligesom hesten er Trump fuldkommen uforudsigelig og derfor også farlig, og Trads er bekymret for fremtiden.

Amerika er under forandring. Det er en lille elite, der har nydt godt af den økonomiske fremgang, mens middelklassen halter bagefter, og uligheden øges. Demografien har ændret sig dramatisk. Engang dominerede den hvide protestantiske middelklassefamilie med sine solide kerneværdier, men om få år regner man med, at minoriteterne vil udgøre halvdelen af befolkningen.

Trump er pralende, manipulerende, grov og løgnagtig, langt fra de normale karrierepolitikere, men han har forstået at opfange og bruge vreden hos de fattige hvide i de tidligere industristater og lefle for racisterne i syden, som har tabt tilliden til de elitære politikere både hos demokrater og republikanere.

Trads ser Trump som en fare for verdenssamfundet, hvor han tager afstand fra det internationale samarbejde, der har sikret freden i så mange år. Han sætter Amerika først på bekostning af det transatlantiske samarbejde, og han plejer omgang med nogle af verdens værste diktatorer.

USA er et kæmpestort land, et paradoks, fyldt med modsætninger, og hvor det bedste og det værste eksisterer side om side. Trads prætenderer ikke at have det fulde overblik, men han giver et let læst, troværdigt indtryk af de forhold, der har fået mennesker i by og på land, i nord og syd til at stemme på Trump.

Bogdetaljer

Forlag
Momenta
Faustnummer
47727693
ISBN
9788793622180
Antal sider
310

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer