26 aug.14

Blog

Er bogen død?

Kommentarer

10 kommentarer
AfTina Karina Mortensen
fre, 05/09/2014 - 16:39

Kan ikke lade være med at tilføje et link til reklamen for IKEAS nye katalog
https://www.youtube.com/watch?v=MOXQo7nURs0

Det er en vidunderlig og meget humoristisk reklame for en bog-bog. 

fre, 29/08/2014 - 13:38

Jeg er bibliotekar og kan kun ryste på hovedet af sådan en udtalelse.

En ting er at en elektronisk bog aldrig vil give samme fornemmelse som at sidde med en rigtig bog i hånden. Men det handler ikke kun om følelser. Når man begynder at sige fordi bogen dør så skal bibliotekerne lukkes, så er der jo ingen sammenhæng heri. Jovist, er bibliotekerne fyldt med bøger. Men de er da langt mere end det. Vi underviser, vi laver events, hjælper borgere med alle mulige og umulige ting. Vi er både borgerservice og oplysningsbank samtidig. Og meget mere. Vi er stedet hvor man mødes og ikke mindst stedet for alle. Her kommer små og store, unge og gamle. Her kommer den arbejdsløse og lønmodtageren, direktøren og kassedamen. Her kommer studerende og dem der hader skolen. Hvis man lukker bibliotekerne, lukker man ikke kun for den frie adgang til oplysning, litteratur osv. Man lukker også for et nærværende og meget vigtigt samlingspunkt.

ons, 27/08/2014 - 12:48

For at sætte det på spidsen; så er ebogsteknikken på mange måder inferiør!

1. Æstetisk layout og illustrationer giver problemer i de fleste formater fordi mange bøger har flydende layout.
2. Der er for mange inkompatible formater - det sker ofte at folk ikke kan læse de bøger de ønsker på en given ebogslæser
3. Ebogslæsere er maskiner som har en begrænset holdbarhed/batteritid - Ebogslæseren er et ressourcekrævende lag mellem læseren og teksten.
4. E-Ink er suverænt mht. læselighed, men opdateringshastigheden og begrænsninger mht. farver og ebogsformater der kan læses får mange til at vælge mobilen eller en tablet til at læse bøgerne på, men her er den lysende skærm en ret dårlig teknologi at læse en bog på.
5. Det er lettere at miste en fil på computeren end en fysisk bog.
6. Det er sværere at huske hvilke bøger man har læst, hvis man ikke har dem på hylden.
7. Der er ikke noget taktilt feedback fra ebogslæseren der fortæller dig hvor du er kommet til.
8. Du har simpelt hen sværere ved at huske en tekst læst på en ebogslæser end du har en tekst læst i en bog, fordi hukommelsen i stor udstrækning hjælpes af den taktile oplevelser det er bladre i en bog.
9. Ebogslæseren har ofte et begrænset skærmareal.
10. Hele oplevelsen af den smukke bog - håndværket eller blot produktionsmåden er væk.
11. Distributionsmåden er en helt anden med ebøger, hvilket giver en anden prisstruktur da der f.eks. ikke er oplag som ikke bliver solgt til planlagte pris, hvorefter de kommer på udsalg til meget billig penge - Og dette her med at få en bog til væsentligt under dens produktionspris er nok en glæde som de fleste sætter pris på og det med at samle på bøger holder også op med at være sjovt når vi taler ebøger, fordi de er bundet til computeren og fremvisningsapparaturet!
12. De fleste oplever at ebøgerne er for dyre - set i forhold til "hvad man får i hænderne"..

- Ebøger har muligvis en fremtid indenfor undervisningssektoren, men til menigmands hyggelæsning tror Jeg ikke at den har en chance!

tor, 11/09/2014 - 14:23

Som svar til af Anonym (ikke efterprøvet)

 

Jeg har en kindle og læser stort set ikke hyggelæsning på andet. Jeg er vild med den. Det kom faktisk som en stor overraskelse for mig for jeg har altid troet at den fysiske bog ville være meget bedre end en ebog. 

Men kindlen har flere fordele som jeg nyder i stor stil. Bøgerne kommer med det samme og jeg kan have hele biblioteket med, når jeg rejser.

Det allerbedste er at jeg ikke længere er nød til, med meget blødende hjerte, at kassere bøger pga pladsmangel. De ligger på min kindle og dør den er der backup i min amazon sky. 

Der er indbygget ordbog, hvilket er fantastisk for mit engelske ordforråd. Desuden har jeg mulighed for at lave noter uden at ødelægge selve bogen.

Hvis jeg skal vælge mellem en billig paperback eller at downloade til kindle. når jeg skal hyggelæse. Ja så vinder kindle suverænt. 

Når det så er sagt, er der også ting jeg ikke bruger kindlen til f.eks. flotte kunsteriske bøger, hvor indbinding mm er betydningsfuld for selve oplevelsen. 


Der er heller ikke mange danske bøger til kindle, men da jeg stort set kun læser på engelsk, da de genre jeg læser ikke oversættes, ja så er det jo ikke et større problem for mig.

Det vil jo heller ikke være et problem med de ebogslæsere, man vil bruge til at købe danske ebøger fra danske boghandlere/forlag.  

Jeg tror at e-bøger har en stor fremtid også til hyggelæsning. Men jeg tror ikke at det betyder at papirbogen dør. Det vil blot betyde at de to eksisterer side og side. Nogle bøger er bare for fede i indbinding til at komme til sin ret på en ebogslæser. 

tor, 28/08/2014 - 11:06

Som svar til af Anonym (ikke efterprøvet)

Helt enig. Jeg tror, at e-bogen vil eksistere som supplement til papirbogen. Det er jo relativt nyt med e-bogslæsere, så selvfølgelig skal der være et boom - og ditto på bibliotekerne, hvor det jo er blevet nemt at sidde hjemmefra og låne - men tanken om, at det vil være en fortsat stigende kurve, til papirbogen er helt fortrængt, er urealtistisk - netop på grund af alle de punkter du nævner. Og så vidt jeg kan se, formidler f.eks. folkeskolen det fysiske format i lige så høj grad som før e-bogen, så de næste generationer burde få et forhold til papirbogen - når de altså gider læse!  

ons, 27/08/2014 - 03:44

God blog, Jonas Wilmann. 

Hvis man lukkede bibliotekerne, ville det være det samme som at sige, at vi ikke har behov for oplysning for alle. Nogle har ikke internet, eller erfaring med at bruge det. Bibliotekerne er også et sted, hvor folk kan mødes til foredrag og diskutere fælles interesser. 

Jeg tror heller ikke, at papirbogen er ved at forsvinde til fordel for e-bøger, og heldigvis for det. 

AfTue Omø
tir, 26/08/2014 - 14:31

De må ikke tage bøgerne fra os, det er et helligt medie. Jeg har ikke den samme glæde ved at læse en e-bog som i en rigtig bog. En bog kan du bladre i, det er ikke den samme oplevelse med en e-bog. Jeg har faktisk skrevet et digt om denne kontrast mellem analoge ting som bøger og digitale enheder som e-bøger. En drøm i analogt format, omhandler lige nøjagtig denne problematik, den er at finde i digtsamlingen Nano poet. Meget apropos findes den både som paperback og e-bog.

 

 

AfNiels Torben Herrig
lør, 13/09/2014 - 21:20

Som svar til af Tue Omø

I omkring 50 år har jeg besøgt biblioteker.

Det har altid været en fornøjelse. At gå rundt i et stort lokale præget af ro og afsøge bogrygge er/var en 1. klasses oplevelse.

Da jeg indledte min "bibliotekskarriere" var Biblioteket åbnent en gang om ugen i 3 timer fra 18.00 - 21.00 og Biblioteket befandt sig fysisk i "Den lille Sal" i det lokale forsamlingshus og bibliotekaren var den lokale førstelærer Eriksen. Han ydede efter omstændighederne en udmærket vejledning med bl. a. læseanbefalinger til yngre lånere i 10-12 års alderen. Biblioteket havde ikke andre funktioner end administration af bøger.

Bibliotekerne i dag er selvfølgelig af en anden karakter og der foregår meget andet end udlån af fysiske bøger. Bogudlån er vel fortsat en væsentlig funktion, men det er mit indtryk, at andre formål fylder mere end den traditionelle/oprindelige biblioteksfunktion.

Som ustruktureret storforbruger af bøger - fra James Joyce til Stephen King - interesserer jeg mig for  diskussionen om fysiske bøger  contra e-bøger.

Uden noget kendskab til venstrpolitekerens indlæg for nylig i JP skrev jeg et indlæg her på sitet forleden foranlediget af en kort notits i Weekendavisen forrige fredag.

For interesserede kan det findes her http://www.litteratursiden.dk/blogs/torben-herrig/20140908 .

Når jeg skriver dette indlæg og henviser til tidligere indlæg er det bl. a. fordi jeg mener diskussionen om fysiske bøger eller e-bøger er meget lidt kreativ og givende. 

Det skyldes også, at jeg selv i høj grad kan anbefale digital læsning.

Efter min mening er det ikke et enten-eller. Fysiske bøger er ikke på vej til udfasing. Adskillige bogtyper kan - i hvert fald ikke endnu - leveres digitalt på en bare nogenlunde tilfredsstillende måde og i øvrigt vil der selvfølgelig så længe, der er tilstrækkelige med køber, blive udbudt fysiske bøger og det vil der helt sikkert være i mange år endnu..

Der kan være mange grunde til at foretrække fysiske bøger. En af grundene kan være manglende kendsdkab til de muligheder e-bogs læsere (E-Readers (Sony) og Kindle (Amazone) f. eks.) tilbyder i dag.

E-bogslæsere - ikke IPads, bærbare computere og lignende - har i dag en læsbarhed, der ikke er ringere end fysiske bøger. Man får ikke hovedpine m.v. på grund af skarp lys og lignende. Det er selvfølgelig en påstand, men jeg tror at de fleste vil være enige i dette synspunkt. Skriftstørrelse og typografi kan reguleres efter behag og bl. a. Kindle har mulighed for baggrundsbelysning, som virker upåklageligt, såfremt man ønsker at læse inden søvnen indtræder og ens partner måske føler sig generet af en tændt sengelampe. E-læseren kan typisk uden opladning bruges aktivt - effektiv læsetid - i 25-30 timer eller mere og kan indeholde mange hundrede bøger. Bøgerne kan sorteres efter tittel - forfatter m. v. og der kan tilføjes noter i bøgerne. Yderligere er der meget brugervenlig  - sæt blot fingerspidsen på ordet -adgang til ordbøger/leksika. Det kan være en stor fordel, hvis man læser bøger på andet sprog end dansk. Det er endvidere en fordel, nemt og bekvemt at kunne medbringe sine bøger på eksempelvis ferierejser, ligesom det er uproblematisk, hvis man som jeg løbende har gang i mere end en bog. Anskaffelsesprisen er fra kr. 1.000 til til omkring 1.500. Det er naturligvis et beløb, men ikke af en sådan størrelse, at ikke alle kan være med. Der har tidligere været problemer med forskellige formater - e-pub og kindle eksempelvis - men det er i dag ikke noget problem. Stort set alle formater, d. v. s. digitale bøger købt ved forlag i Dk, Europa, USA m.v.  kan afvikles på den e-bogslæser man har, enten i forbindelse med download fra forlaget, hvor man kan vælge downloadformat eller efterfølgende nemt og hurtigt ved hjælp af et konverteringsprogram (gratis). Det forekommer mig også en ubetinget fordel, at kunne foretage sit bogkøb i fred og ro og på hvilket som helst tidspunkt på døgnet og til omgående levering.

Jeg skal ikke underkende eller betvivle oplevelsen ved at modtage, sidde med og læse en "rigtig" bog, en fornemmelse , der måske i nogen grad kan sammenlignes med den oplevelse, det er at sætte sig ind i en ny eller godt rengjort og serviceret bil og køre. Jeg må imidlertid for mit eget vedkommende konstatere, at jeg for så vidt angår skønlitterære bøger, hvis indhold udelukkende baserer sig på tekst, ikke længere anskaffer fysiske bøger, hvis de foreligger i e-format. E-læserens ergonomi herunder skærm/sidestørrelse er så attraktiv, at jeg også af den grund har sagt farvel til papirudgaven. Hertil kommer den totale frihed til at vælge bøger overalt på kloden, hvis de altså er udgivet i e-bogs format, hvilket for ikke dansksprogede bøger - det vil for mit vedkommende siger bøger på engelsk og tysk -gælder for særdeles mange af de bøger der udgives på disse sprog. Det skal også bemærkes, at dansksprogede e-bøger vel er omkring 30-% og opefter billigere end de fysiske, og at bøger købt på Amaszone kun koster omkring en tredjedel af hvad den tilsvarende fysiske bog i DK ville koste. Hertil kommer et meget stort udvalg af gratis bøger - og nej, det er ikke underlødige udgivelser eller e-bøger fra "piratsider". Se f. eks. http://www.gutenberg.org/wiki/Main_Page , der er et ikke kommercielt projekt, det stiller mange klassikere til rådighed, men der er mange flere lignende.

Eventuelle ændringer i bibliotekernes dagligdag som følge af e-bogens fremkomst er ikke tilnærmelsesvis en lukning og bibliotekerne har også en betydelig rolle i forbindelse med e-bøgerne, som skal og bliver varetaget af bibliotekerne. At en - så vidt jeg kan se - yngre politiker forsøger sig med at blive hørt i koret, må vi tilgive som ungdommelig mangel på omtanke og tilstrækkelig kendskab til " de faktiske forhold i Jernindustrien".

Jeg er interesseret i en nogenlunde afballanceret debat om, hvordan e-bogs systemet i DK fungere. Hvem beslutter og ud fra hvilke kriterier, hvilke bøger, der skal udgives i formatet og hvornår bøgerne er til rådighed, hvad har betydning ved valget, om en bog skal udgives elektronisk, herunder ikke kun nyudgivelser, samt hvad der ellers rører sig omkring e-bogen.

Torben Herrig

 

 

 

AfMichael Linde Larsen
man, 15/09/2014 - 11:05

Som svar til af Niels Torben Herrig

Hej Torben - jeg føler lige trang til at skrive, tak for et super indlæg om e-bøger kontra papirbøger. Langt hen af vejen er jeg rigtig enig med dig. For mig er det heller ikke et enten/eller når det drejer sig om den diskussion. Alle de fordele du ridser op med den digitale bog, synes jeg du har ret i.
Endnu har jeg ikke læst mange digitale bøger, men de få jeg har gjort, har fungeret helt perfekt. Så jeg bliver nok typen der kommer til at veksle lidt mellem det ene og det andet.

Hvad det så kommer til at betyde for landets biblioteker er jo en helt anden sag.  Det har jeg på et tidspunkt skrevet et blogindlæg om: http://www.litteratursiden.dk/blogs/michael-linde-larsen/20120613

Tror selv der går nogle år inden folkebiblioteket har fundet sin plads i den nye digitale virkelighed. 

tir, 16/09/2014 - 00:26

Som svar til af Michael Linde Larsen

E-bogs læseren er meget bedre end sit rygte! Hej Michael. Tak for din respons på mit indlæg om e-bøger. Bibliotekerne er jo - og skal være - meget, meget mere end ren administration af udlån og tilbagelevering af fysiske bøger. Jeg synes dit indlæg fra 2012 udmærket beskriver dette faktum. Vi skal ikke afskaffe/nedlægge bibliotekerne, men bibliotekerne skal tilpasse sig den tid vi befinder os i, og være medvirkende til, at først og fremmest unge mennesker får interesse for at læse bøger. Denne opgave er en af de vigtigste vi skal løse og her er bibliotekerne selvskrevne. Herudover er der en lang række andre tiltag - det er selvfølgelig ikke bøger det hele - som biblioteker skal udbyde - f. eks. musik, billedkunst, udstillinger, lokalhistorie, etablering af læsekredse, it-kundskab (selvfølgelig også brug af e-bøger) og meget mere og hvad ved jeg. Hvis ellers unge mennesker kan lære at læse og bibliotekerne kunne medvirke til at motiverer dem til at læse ville meget være nået. Om læsningen så sker i fysiske bøger eller digitale ditto er i grunden ligegyldigt. For "gamle" læsere - og sådan en er jeg - er der naturligvis mange meninger om "redskabet". Den, der ager med stude, kommer også frem, men det er vel OK, at der er alternativer. Jeg vil blot nævne, at e-bogs læseren er meget, meget bedre end sit rygte og til stadighed udvikles på brugervenlighed. Vi slipper heller ikke af med den ved at undgå at tale om den og fortælle hinanden, at den ikke dur. Den vil heller ikke være årsag til bibliotekernes udfasning - tværtimod og navnlig ikke, hvis man bruger den, som det redskab den er. Længe leve biblioteket! Torben Herrig. En væsentlig forudsætning for at

Log ind for at skrive kommentarer