Når man er litteraturinteresseret er der mulighed for en stor dosis stjernestøv i Humlebæk, men Louisiana Literature er først og fremmest gode samtaler, litterær mangfoldighed og læseappetit.
Når Louisiana igen danner ramme om den internationale litteraturfestival fra torsdag den 18. august, er det med et stort hold danske og internationale forfatterstjerner.
Der er dog – heldigvis – også plads til de andre stjerner. Lysende hoveder og blændende penne som af forskellige årsager ikke huserer helt så højt på bestseller-listen eller helt så bredt i avisspalterne.
Der er masser af bemærkelsesværdige arrangementer på programmet, som fx Marieke Lucas Rijneveld i samtale med Édouard Louis, performance med legenden Laurie Anderson eller oplæsninger med Pia Tafdrup, Harald Voetmann og Dorrit Willumsen. Og koncerter og lydtur og meget mere, alt sammen centreret omkring litteraturens væsen. Læs programmet her.
Inden Louisiana åbner dørene op for det litterære sommertræf, vil jeg fremhæve et par forfattermøder, jeg ikke vil gå glip af:
Édouard Louis
Franske Édouard Louis tog alle med storm, da han udsendte Færdig med Eddy Bellegueule i 2014. “Her er bogen, alle bør læse. Bør fordi den giver et usædvanligt og ærligt indblik i en opvækst på samfundets bund, præget af vold og håbløshed”, skrev vores anmelder, da oversættelsen udkom på dansk. Den autofiktive roman er en knugende fortælling om barnets smertelige erfaringer ved at være homoseksuel og mønsterbryder og vokse op i en nordfransk provinsby, hvor de traditionelle kønsroller holdes i hævd med hård hånd. I januar udkom han med En kvindes forvandling om sin mors undertrykkelses- og frihedshistorie. Her slår han atter fast, at han er den mest blændende franske forfatter i sin generation.
Torsdag kl. 16.30 og lørdag kl. 15.30 på Parkscenen
Bernardine Evaristo
Der burde have været en dansk oversættelse liggende klar af Pige, kvinde, andet af Bernardine Evaristo allerede, inden hun modtog The Booker Prize i 2019. Fortællingen om de tolv kvinder var dugfrisk. Med en coronakrise og udbredelsen af Black Lives Matter-bevægelsen indimellem fik vi heldigvis sidste år mulighed for at tage revanche på fortællingen, og det har ikke gjort bogen mindre aktuel. Den 18. august udkommer hendes aktuelle roman ‘Mr. Loverman’ i dansk oversættelse af Siri Ranva Hjelm Jacobsen.
Lørdag kl. 17.30 på Parkscenen
Deborah Levy
Deborah Levy har alt det, alle andre drømmer om - poesi, originalitet, nerve. Hun har haft en aktiv kunstnerkarriere siden 80'erne. I vores tidsalder er det fandeme sejt. Hun skriver bøger, fordi hun synes, det er fedt. Og hun prøver ikke på at passe ind i en trend. Første bind af hendes erindringstriologi Ting jeg ikke vil vide udkom på dansk i foråret og har allerede sikret sig en plads på min liste over “årets bedste bøger”. I dagene op til festivalen udkommer bind to.
Fredag kl. 16.00 og lørdag kl. 14.00 på Parkscenen
Natasha Brown
Jeg kunne ikke lade være med at tænke på scenen fra Kristian Bang Foss’ seneste roman ‘Frank vender hjem’, mens jeg læste Natasha Browns debutroman ‘Samling’. Mønsterbryderen Frank er til Sankthans i Skagen hos svigerfamilien, og et decideret sammenstød mellem forskellige socialklasser udspiller sig. I ‘Samling’ inviteres hovedpersonen til en overdådrig havefest hos svigerfamiliens residens på landet. Her bliver frustrationen og smerten over at være en sort kvinde, der kæmper for at finde samhørighed sat på spidsen, mens hun konstant bliver mødt med racisme, sexisme og social skævvridning. Den fik mig til at føle skam og vrede på den bedst mulige måde.
Torsdag kl. 17.30 i koncertsalen, fredag kl. 15.00 på Parkscenen og lørdag kl. 13.30 igen i koncertsalen
Ocean Vuong
Hvis du vil være vidne til et af verdens mest interessante nyere talenter, så skal du opleve Ocean Vuong. Hans debutroman Vi er kortvarigt smukke her på jorden er skrevet som en søns brev til sin mor. Er det poesi eller prosa? Det føles som et vidnesbyrd og en tilståelse. En bøn. En tilgivelse.
Man kan mærke, at Vuong har et solidt fundament i poesien - prosaen er så smuk og godt konstrueret, at man ikke kan lade være med at stoppe op og læse en sætning højt et par gange - det er vitterligt så smukt. Få dage før festivalen begynder, udkommer hans digtsamling ‘Tiden er en mor’.
Torsdag kl. 17.30 i koncertsalen og fredag kl. 20.00 på Parkscenen
Marieke Lucas Rijneveld
Det er ikke kun de store dinosaurer, der skriver om de svære familierelationer. Også de yngre forfattere kredser om familien. I den gysende gode Aftenens ubehag skriver Marieke Lucas Rijneveld om en stærkt troende landbrugsfamilie, eller måske rettere fragmentet af en familie. Et hjerteskærende værk, der indbragte ham den internationale Bookerpris i 2020 som både den yngste forfatter og den første hollænder nogensinde - helt på sin plads og velfortjent.
Fredag kl. 18.00 og lørdag kl. 15.30 på Parkscenen
Benjamin Labatut
Personligt hører jeg til blandt dem, der ofte lader faglitteraturen lide den tort at ligge i skyggen af de bjerge af nye skønlitterære udgivelser, der udgives hvert år. Jeg tiltrækkes simpelthen ikke af fagbøger, der desværre alt for tit er præget af tørre og uengageret prosa. Når vi ikke længere forstår verden er modsat. Indrømmet, det er ikke faglitteratur, men romanen er baseret på virkelige historier om opdagelsen af videnskabens største opfindelser, og hvordan de på godt og ondt har formet verdenshistorien. Lærerig og skræmmende læsning om, hvordan virkeligheden overgår fantasien.
Lørdag kl. 14.00 på Sydscenen og søndag kl. 14.30 i koncertsalen
Jeg glæder mig til at blændes af de store stjerner og oplyses af den store underskov af nye og unge navne på festivalen.
Det sker her: Louisiana Museum i Humlebæk fra den 18.-21. august. Find mere information her og læs hele programmet.
Læs mere om forfatternes seneste værker nedenfor.
Kommentarer