Det er tiende år, Louisiana danner ramme om en litteraturfestival med internationale forfatternavne, samtaler, oplæsninger, lydrejser, performances og koncerter.
Risikoen for at få følelsen af FoMo (fear of missing out) er ret stor, når man ved, at Michel Houellebecq, Rachel Cusk, Tomas Espedal og Roxanne Gay gemmer sig et sted på museet, placeret tæt på Øresund som et smukt bagtæppe. Jeg har prøvet at skære feltet bare en lille smule ned ved at pege på navne, du ikke må misse (og ja, så skal der stadig løbes stærkt!). I år glæder jeg mig særligt til at opleve:
Shahrnush Parsipur
Jeg glæder mig til at få åbnet kultklassikeren ‘Kvinder uden mænd’ mere op i samspil med Shahrnush Parsipur. Hendes roman er et vellykket, poetisk og ellers nærmest umuligt projekt, der skildrer fem kvinders identitet, frigørelse og seksualitet i Iran i 1950’erne. En erkendelsesroman, tænker man først. Så skifter den spor, mister fodfæstet uden at kæntre, bliver abstrakt over i det psykedeliske, og man kommer aldrig hjem igen.
Torsdag kl. 18.00 i koncertsalen og fredag kl. 20.00 på Vestscenen
Mikael Bertelsen og debutanterne Molly Balsby, Jens Kæmpe og Amalie Langballe
Det er og bliver et must at se Mikael Bertelsen gå i kødet på de fremtidens store stemmer. Altid indsigtsfuldt og sjovt. I år har han allieret sig med debutanterne Molly Balsby, Jens Kæmpe og Amalie Langballe. Langballe udkom tidligere i år med sin debutroman Forsvindingsnumre om sin mors død og delte her på Litteratursiden sine egne læseoplevelser efter sin mors død. Læs artiklen her.
Torsdag kl. 19.30 på Parkscenen
Rachel Cusk
Der er bøger som sætter sig i sjælen. Ikke kun på grund af historien, men også forfatterens evne til at fortælle. Rachel Cusks roman Omrids gav mig gåsehud. Hendes sprogbehandling er virtuos og anderledes. Den fraskilte forfatter Faye rejser til Athen for at skrabe nogle ekstra knaster sammen ved at undervise et skrivekursus. Det er igennem hendes møde med andre mennesker, hendes historie bliver fortalt, sanset og erfaret, og det er op til læseren at stykke hendes omrids sammen.
Torsdag kl. 18.30 på Vestscenen, fredag kl. 13.30 og lørdag kl. 14.00 i koncertsalen
Sjón
Vidste du, at Island er det land i verden med den største andel af forfattere i forhold til befolkningen? Ganske vist er de, grundet deres befolkningstal på knap 340.000, også det land i verden med den største andel af nobelprismodtagere - de har modtaget 1. Men det betyder ikke, at der ikke er noget at komme efter: En af deres mest internationale roste forfattere, Sjón optræder på festivalen, og hvis seneste roman, ’CoDex 1962’, har fået gode anmeldelser hele vejen rundt, blandt andet her på Litteratursiden.
Torsdag kl. 20.00 i koncertsalen og søndag kl. 14.00 på Parkscenen
Per Petterson, Tomas Espedal, Roxane Gay, Michel Houellebecq og Den sorte skole
Lørdag eftermiddag er den store Parkscene spækket med prominente forfattere der skiftes til at indtage scenen. Start ud med Per Petterson, dernæst Tomas Espedal, som er et fantastisk bekendtskab i levende live, og fortsæt med stjernerne Roxane Gay og Michel Houellebecq. Slut fredag aften af med sublim musik fra komponistduoen Den sorte skole.
Fredag kl. 15.00-21.30 på Parkscenen
Henrik Nordbrandt
Henrik Nordbrandt er en levende legende. Det er ham, der står bag klassiske digte som “Drømmebroer”, “Ode til blæksprutten”, “Året har 16 måneder” ... og mange flere udødelige klassikere. Duk op, og lyt med, når han underholder med sine evergreens, både i interview og akkompagneret med musikeren Channe Nussbaum.
Fredag kl 19.30 i koncertsalen og søndag koncert kl. 15.15 på Villascenen
Sayaka Murata
Den japanske forfatter Sayaka Muratas fortælling om den 36 årige Keiko Furukura, der har dedikeret sit liv til en døgnkiosk, er vittig, men ikke til at grine af! Den er skingrende skør, men til at forstå! Den er proportionsforvrænget, men såre menneskelig!
Døgnkioskmennesket giver et velkomponeret, kritisk og et skarpt billede af samfundets idealer og de prioriteter, vi moderne mennesker har i livet. Især kvinders mange trængsler for at “passe ind” er udstillet, og i tilgift giver romanen en interessant indføring i mikrosamfundet i en japansk døgnkiosk.
Lørdag kl. 13.00 og søndag kl. 12.30 på Vestscenen
Roxanne Gay
En, jeg absolut heller ikke vil gå glip af, er amerikanske Roxanne Gay. Jeg har netop lyttet til hendes erindringsbog 'Sult'. Nok en bog om at være overvægtig og kunsten at elske sin krop, men Roxanne Gay tegner også det bredere samfundsmæssigt perspektiv. Læseren bliver med hende på færden fra selvdestruktion til accept, inde i hendes tanker, også når det er mørkt. Det er ikke ligefrem en spadseretur i Kongens Have. Det kommer stærkt til udtryk at Roxanne Gay har noget på hjerte, noget hun vil dele og har brug for at komme ud med, og hun forstår at koge det komplekse ned i en stram sproglig økonomi, uden at sætte sig gumpetungt på sproget.
Torsdag kl. 18.30 på Vestscenen, fredag kl. 18.00 på Parkscenen og lørdag kl. 16.00 i koncertsalen
Det sker her: Louisiana Museum i Humlebæk fra den 22.-25. august. Find mere information her og læs hele programmet.
Læs mere om forfatternes værker nedenfor.
Kommentarer