Jyllands-Postens nye faglitterære pris på 150.000 kr. tildeles en dansk forfatter, som i et faglitterært værk gør os klogere på verden. Der vil i bedømmelsen blive lagt vægt på, at værket er velfortalt, debatskabende og fører til refleksion over den tid og det samfund, vi lever i. 10 værker fra perioden 1/7 2021-30/6 2022 er nomineret. Prisen uddeles den 30. september. Læs mere om bøgerne og priserne på Jyllands-Posten.
De 10 nominerede bøger
Øst for paradis af Ulla Terkelsen
Bogen tager udgangspunkt i skribentens langvarige kærlighedsforhold til de mennesker, der var så uheldige at blive født på den forkerte side af jerntæppet - Øst for Paradis. Terkelsen, der først boede i Polen i 1960’erne, og som siden har rejst og opholdt sig der og i DDR og Ungarn, leverer en fremragende, personlig skildring af polakkers, ungareres og østtyskeres stærke behov for frihed - fra Sovjet, fra EU, fra Tyskland. En bog, der både historisk og aktuelt giver en enestående indsigt i vores næsten-naboer fortalt i Terkelsens sædvanlige lige ud af landevejen stil.
Stum tvang af Søren Mau
Søren Maus Stum tvang er et filosofisk-samfundsvidenskabeligt værk, der tager livtag med en række af tidens helt store spørgsmål: Ulighed, køn, race, populismens fremmarch og den verserende klimakrise. Det gør den imidlertid fra en position og med et perspektiv, der umiddelbart kan virke bedaget. 'Stum tvang' er således det mest markante genbesøg af Karl Marx’ tænkning på dansk i flere år. Bogens mest markante styrke er dog dens aktualisering af denne tænkning og opdaterer den til en ambitiøs, engageret og engagerende samtidsanalyse.
Med på en lytter af Annette K. Nielsen
En imponerende gennemgang af en række lydvidenskabelige forskningsprojekter med global referenceramme, der starter med Nielsens egen ”afvænning” fra lydoverfølsomhed og fører os gennem fauna og flora, vand, luft og jord for at ende med betragtninger om lydens økologi i forbindelse med andre økologiske systemer og hele problemkomplekset omkring naturens rettigheder. De mange forskersamtaler giver de tørre videnskabelige fakta entusiasme og indlevelse i en fin blanding af det anekdotiske og det videnskabeligt nøgterne.
Under sejl af Erik Gøbel
Det er en sand lystsejlads at læse Erik Gøbels 'Under sejl'. Den demonstrerer overlegent, at kildematerialet i de rette hænder kan levere fuldt så spændende og levende historieskrivning som dramatiserede gengivelser af historiske begivenheder, hvor der med gustent overlæg tages kunstneriske friheder for at få læserne med. Værket er velgørende historieformidling i klassisk aftapning. Gøbels researcharbejde er flot kombineret med hans levende fortællestil og sans for detaljens betydning i den store mosaik.
Følg Wilfred! af Claus Bundgård Christensen
Historikeren Claus Bundgård Christensen opruller i den første fulde biografi om den gådefulde radikale nazist Wilfred Petersen dels den biograferedes skæbnehistorie dels flere lag af 1930’ernes og krigsårenes radikaliserende subkulturer. Biografien er i sig selv spændende som en kriminalroman, men den er først og fremmest dybt interessant, fordi Bundgård Christensen bruger den som et prisme til at få indsigt i et politisk undergrundsmiljø, som trækker tråde til nutidens radikale aktivisme, hvor politisk terror og kriminalitet er forbundne kar.
Kampen om midten af Moritz Schramm
Lektor i tysk på SDU, Moritz Schramm er en fra medierne kendt kommentator, når journalister har brug for en stemme som ved meget om vores naboland og som kan kunsten at formidle med indsigt og engagement. Som titlen antyder, har Schramm en samlende tese om det nye Tyskland, nemlig at det karakteristiske for landet ikke er politisk polarisering, derimod at de politisk ansvarlige partier søger mod midten. Schramms bog er både velskrevet informativ og gør op med forstenede udlægninger af politiske tendenser.
Identitetspolitik, litteratur og kunstens autonomi af Adam Paulsen m.fl.
Antologien om identitetspolitik på godt og ondt markerer et vandskel i nyere dansk åndsliv, hvor en lang række førende skribenter og universitetsfolk tager udfordringen op og undersøger, hvordan og hvorfor alt er blevet så woke, især inden for humaniora, kunst og kultur. Hvor kommer de ”vakte” fra, og hvad er de ude på? Antologien er ikke kun en advarsel. Den indeholder også en redelig gennemgang af identitetspolitikkens idéhistorie og de tiltagende brydninger mellem køn og seksualitet, kunst og kuratering, race, etnicitet og multikulturalisme.
Nu taler jeg af Rikke Viemose
Rikke Viemose har skrevet et vigtigt og højaktuelt essay om sexisme og ligestilling, der belyser de sociale konstruktioner, der begrænser kvinder i vores samfund med en blanding af personlige eksempler og tal. Det er en utroligt velskrevet bog, som fastholder læserens opmærksomhed med sin blanding af den personlige fortælling og journalistens undrende og undersøgende blik. Således veksler Viemose mellem rollerne, mens hun skriver om de mange roller, hun har udfyldt eller er blevet tildelt som kvinde gennem tiden.
Jeg er hvad jeg husker af Peter Øvig
Peter Øvigs bog ’Jeg er hvad jeg husker’ handler om depression, erindring og elektrochok. Forfatteren går tilbage i elektrochokbehandlingens og psykiatriens historie og fortæller om sin egen og andres oplevelser af den forkætrede behandlingsform. Øvig har oplevet sin behandling som et mirakel, men det har været en lang proces i kamp med hans tidligere antipsykiatriske holdninger. Bogen er bevægende og nuanceret, og rigtig mange vil have glæde af at læse med, ligesom debatten om den psykiatriske behandling kan tåle langt flere nuancerer.
Pibende hængsler af Arne Hardis
De fem forbandede år bliver vi aldrig færdige med, og når der bidrages så interessant og veldrejet som hos Arne Hardis i 'Pibende hængsler', er der vel håb endnu; selv i en tid, der gerne kaldes historieløs.
Hardis bog handler om, hvordan det kongelige danske socialdemokrati, grupperet omkring ikonet og landsfaderen Thorvald Stauning, håndterede de partifæller, der trådte over kridtstregen. Hans bog må være pligtlæsning for alle.
Kommentarer