Skribent
02 jul.18
Hjælp af Jacob Skyggebjerg
Hård og nødvendig fortælling, der stiller krav til både viden og retfærdighedssans og vækker undren.
Skyggebjergs autobiografiske roman giver et heftigt indblik i, hvordan forståelsen mellem raske og syge kan udviskes, samt hvordan magtforholdet mellem myndighed og borger kan være en umenneskeliggørende kraft.
Bogens handling foregår indenfor et system, som kun få kender til: retspsykiatrien. Dette gør det måske sværere for en stor gruppe læsere at forstå præmissen eller de angivne hændelser i bogen. Men bare rolig – det er også svært at begribe for vores hovedperson. Som læser sidder jeg og ærgrer mig medfølende, for hver gang Jacob lige akkurat er kommet videre i sit liv; en uddannelse, et nyt arbejde, en kreativ fase, en sød kæreste, bliver han afbrudt (og nedbrudt) af en ny indlæggelse.
Selvom bogen nogle steder måske føles lang nok, viser den sig faktisk at være lidt af en page turner. Jeg sad flere gange med følelsen af at have en spændingsthriller i hænderne, i det ’Hjælp’ åbner med en begået forbrydelse (men hvem er den skyldige?) med mange implicerede parter, ofre, skyldige, slyngler, hjælpere og des lige, som man kender fra krimigenren. Man kan endda i løbet af bogen blive i tvivl, om man virkelig
holder med vores offer og helt, i det han, i ægte moderne antiheltestil, jo ikke viser sig at være guds bedste barn. Og det ved han godt.
Af samme grund nyder fortællingen godt af den udviklingskurve hovedpersonen gennemgår. Han finder langsomt ud af hvordan han kan stryge systemet med hårene; at hvis man ikke viser vrede eller følelser generelt, så bliver han i højere grad set på som rask. Dette tager Jacob dog ikke til takke med og opbygger gennem bogen et umuligt ultimatum for sig selv: Han VIL have retfærdighed. Han VIL at systemet skal indrømme, at det har taget fejl. Men hvem er systemet? Kan fejl overhovedet adresseres, når dommen først står sort på hvidt?
Jacob Skyggebjerg blander fortælleteknikker og varierer sit sprogbrug markant i de forskellige passager af bogen. Dét at hovedpersonen i størstedelen af bogen optræder som en man-fortæller, giver læseren fornemmelsen af at dette kan være
enhver urimelig behandlet patients historie fra retspsykiatrien. Ved at vedlægge sine patientjournaler, giver Skyggebjerg også en (lille) stemme til
systemet, selvom det er tydeligt, at dette er en bog, der vil fortælle historien fra hans eget udgangspunkt.
I kontrast til fortællingen om den retsmedicinske diagnose, er der i bogen indlagt sekvenser i kursiv, der fortæller om livet ”udenfor murene”. De starter med barndomsminder og fortæller til sidst om et kærlighedsforhold i Jacobs aktuelle liv. Teksterne her adskiller sig fra resten af bogens skrivestil ved at være smukke, drømmende og bære præg af lykke.
Når jeg før nævnte, at bogen kan føles lang, er det fordi den så tydeligt er en sidste terapeutisk krampetrækning på et meget langt og kafkask forløb. Det er en bog, som Skyggebjerg har været nødt til at skrive for at blive kvit med de år af sit ungdomsliv. Af samme grund tænker jeg, at det er en bog, der både kan og bør bruges fagligt af interessegrupper og af pårørende. Ikke som kolde facts, men som en udlægning af et indlæggelses- og behandlingsforløb.
Bøger af Jacob Skyggebjerg
Man vil så gerne elskes
I Skyggebjergs perle af en novellesamling kulminerer han som solidarisk beretter fra det sørgeligt ikke-repræsenterede.
Bestrålet - en rejseroman
”Turen går til Tysklands atomindustri” - en lidt fortabt og overanalyserende rejseroman.
Inderkredsen
Patrick har det hele i form af uddannelse, anseelse og en skruk kone, men net-porno og prestige-jagt kan tage pusten fra selv den bedste. Velskrevet og skarp – langt hen ad vejen.
Gaveæske med noveller af Klougart, Korsgaard, Høeg & Skyggebjerg
Af
Josefine Klougart, Tine Høeg, Jacob Skyggebjerg, Thomas Korsgaard
Gaveæske med noveller af Klougart, Korsgaard, Høeg & Skyggebjerg
De fire noveller er stor litteratur kogt ned til en fond af korte, dybe og på hver sin måde gribende noveller, man kan gå og smage på i lang tid.
Der går min klasselærer
Skyggebjerg portrætterer med popkulturelle og samfundsmæssige markører udkantsdanmark omkring år 2000, hvor ingen lades upåvirket tilbage, allermindst læseren.
Vi ses på Mars, når klimaet går amok og lokummet eksploderer
Skyggebjerg skriver skarpt og intelligent, så man sidder og gnægger over den spiddende satire og de øjenåbnende pointer, men hans indignation overdøver talentet.
HJÆLP - vidnesbyrd fra den danske retsstat
Hård og nødvendig fortælling, der stiller krav til viden og retfærdighedssans og vækker undren.
Jalousi
Anbefalelsesværdig bog til unge som underholdning, men også til at reflektere over sit eget liv og vaner.
Hvad mener du med vi
Skyggebjerg kan som ingen anden skrive tingene præcis som de er. Hans anden roman er ren røv at trutte. Værsgo: Et stykke med virkelighed. Læs den, før du tager på højskole.
Vor tids helt
Stoffer, svigt og spanskundervisning. Forelskelse og forældre. Kriminalitet og klamme kælderrum. Det er historien om en ung mands liv på skyggesiden af Danmark.