Bog

Som dag følger nat

Af (
2011
)

Anmeldelse

Som dag følger nat af Yasmina Khadra

12 sep.11

Stærk roman om venskaber og kærlighed fra et Algeriet i en turbulent periode efter 2. verdenskrig.

Younes er fortælleren i denne udviklingsroman. Hans fattige familie mister al jord og drager mod byen. Det bliver en skæbnesvanger beslutning, blot ikke for Younes.

Farbroderen, en velstående farmaceut, adopterer den kønne Younes, som herefter hedder Jonas. I dette hjem skifter han ikke blot navn, men også kulturelt ståsted. Jonas bliver en uddannet og kultiveret ung mand. Ligeså udvikler forholdet til farbroderen og hans kone sig til at blive et fortroligt og kærligt anliggende.

Så langt, så godt: Jonas’ ungdomsoplevelser med vennerne og en forelskelse kommer til at præge resten af hans liv. De er unge i de glade 1950’ere, hvor den amerikanske indflydelse gør sig gældende. Efter forelskelsens fallit og vennernes bortrejse efter uafhængighedskrigen søger han tilbage til sin identitet.

Det stærke ved denne roman er den umiddelbare glæde ved at fortælle historier om almindelige arabere, som også har kendetegnet Yasmina Khadras tidligere romaner. Virkeligheden er tæt trods den geografiske afstand.

Forsiden anslår stemningen rigtig godt: 1950’erne i den arabiske by.
Romanen rammer centralt ned i Algeriet og dets historie og giver et oplysende indblik i, hvorledes det har været at bo i et arabisk land.

Mod slutningen mødes de fire venner i Sydfrankrig og Younes/Jonas’ liv afrundes på en aldeles rørende måde.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Nina Gross
Faustnummer
28889461
Graphic
Sven Reiner Johansen med foto af Corbis/Polfoto
ISBN
9788702093223
Antal sider
351

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer