Bog

Vi mødes i Brugsen

Af (
2015
)

Anmeldelse

Vi mødes i Brugsen af Kristian Ditlev Jensen

30 nov.15

En underholdende kavalkade af billeder kombineret med en fængende beskrivelse af den danske brugsforeningsbevægelse gennem 150 år med hovedvægten på de sidste 75 år.

Umiddelbart adskiller de forskellige brugser sig ikke fra alle mulige andre supermarkeder, men bogen her minder os om, at den grundlæggende idé bag brugsen er speciel. Mange af os er andelshavere i det små og får point, tidligere dividende, til forskel fra andre kunder. Hvis vi gider, kan vi rent faktisk få indflydelse på vores lokale brugs. I et rapt og levende sprog fører forfatteren i denne bog os med sikker hånd gennem brugsens historie, fint underbygget af et utal af pragtfulde illustrationer, der vækker nostalgiske minder hos mange af os. De søde Davre-piger og den sorte kaffeskønhed er i hvert fald brændt ind i min bevidsthed. Samtidig giver forfatteren også et tidsbillede af vigtige historiske og kulturhistoriske begivenheder og strømninger, der kendetegnede perioden.

Man kan indvende, at kompositionen strengt taget er lidt rodet. Tilsyneladende er bogen kronologisk, men ind imellem forfalder forfatteren til at tematisere og blande forskellige tidsperioder sammen. Det ødelægger dog ikke helhedsindtrykket. Bogen giver under alle omstændigheder et fint indblik i filosofien bag brugsforeningstanken, som gælder den dag i dag. Udsprunget af den danske andelsbevægelse, baseret på storindkøb og billigere udsalgspriser og med en etisk holdning. Hvad enten brugsen kalder sig LokalBrugsen, Dagli’Brugsen, Kvickly eller noget andet, er filosofien bag den samme. Selvfølgelig skal det kunne løbe rundt, og brugsen må følge med tiden. Der bliver lukket brugser rundt omkring, men der bliver også holdt liv i brugser i de helt små samfund, selv om de ikke giver overskud. Det er nok værd at bemærke i en tid, hvor butiksdøden hærger.

Bogen koncentrerer sig om tiårene fra 1940’erne og helt frem til i dag, og der er også enkelte bud på, hvordan brugsen kunne tænkes at udvikle sig i fremtiden. De pragtfulde illustrationer giver et slående indtryk af danskernes indkøbsmuligheder og vaner gennem tiden, og de demonstrerer tydeligt, at brugsen har lagt vægt på design og knyttet dygtige kunstnere til sig. Ikke mindst Aage Sikker Hansens illustrationer har gjort et stort indtryk på mig.

De forskellige typer brugser står for en meget stor del af danskernes hverdagsindkøb. Det bærende koncept har været at tilbyde ordentlige dagligvarer til en anstændig pris, samt derudover at tilbyde et bredt udvalg af andre varer. Således har man netop genoptaget produktionen af kvalitetsmøbler til en overkommelig pris. Den enkelte brugs kan selvfølgelig ikke tilbyde alt, og der er meget store lokale forskelle, men med nethandlen er der åbnet for flere muligheder.

En flot bog skrevet med et stort personligt engagement. Jeg er sikker på, at mange som jeg vil lystlæse bogen og nyde de fine illustrationer, men bogen sætter også nogle tanker i gang.  Hvad skal der til, for at brugsen også i fremtiden kan holde andelstanken i hævd? Og hvordan kan vi som forbrugere påvirke udviklingen?

Originally published by Jytte Kjær Schou, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Forlag
Samvirke
Faustnummer
52067456
ISBN
9788792894823
Antal sider
350

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind for at skrive kommentarer