Bog

Opstigende Skorpion

Af (
2010
)

Anmeldelse

Opstigende Skorpion af Kristian Ditlev Jensen

18 okt.10

Lingvistik, astrologi og semiotik tilsat et skvæt krimi er ingredienserne i Kristian Ditlev Jensens nyeste roman.

Bogens hovedperson Wolfgang Thornblad, er uddannet lingvist og sprogofficer med interesse for astrologien som tegnsystem. Han indblandes i opklaringen af et dobbeltmord, da politiet i København ønsker hans hjælp til at tolke en tatovering af en skorpion på det ene offer.

Sideløbende med opklaringen fortælles Wolfgang Thornblads egen livshistorie i tilbageblik. Han har været udsat for en krigsulykke, der har vansiret ham fra ”skønhed til udyr” og desuden har kostet ham hans ægteskab. Det er derfor en temmelig ensom mand vi møder, en mand, der har valgt at leve afsondret i marsklandskabet tæt på den tyske grænse, hvor han hengiver sig til slow food, daglige gåture samt lingvistiske og semiotiske overvejelser. ”Nørden i Sønderjylland”, som en af politifolkene kalder ham, bruger sproget som lindring for sine store tab og sorger.

Jeg kan lige så godt indrømme, at jeg var forudindtaget mht. Kristian Ditlev Jensens forfatterskab, idet jeg er meget begejstret for hans tidligere udgivelser, der i øvrigt spænder vidt, og opfatter ham som en gudbenådet skribent! Desværre, desværre lever ’Opstigende skorpion’ ikke op til mine - medgivet - høje forventninger. Hvor han tidligere har skrevet engageret, passioneret og medrivende om sine emner, synes jeg denne gang, at det kammer over og nærmest bliver docerende.

Hovedpersonens strømme af tanker og overvejelser tager sine steder helt pusten og intensiteten ud af fortællingen. Det er som om Kristian Ditlev Jensen både vil for meget og for lidt denne gang. Krimielementet kan ikke bære igennem og virker ind i mellem nærmest påklistret. Forfatteren har ifølge forlaget Gyldendal planlagt udgivelser om alle stjernetegn med Wolgang Thornblad i en større eller mindre rolle i alle bøgerne. Hvis Kristian Ditlev Jensen skal fastholde sin læser gennem hele forløbet, skal der noget andet til end det, der leveres i bogen om skorpionen.

Har du tidligere læst Kristian Ditlev Jensen, skal du læse bogen, fordi Jensen trods alt fortsat er vidende og velskrivende. Har du endnu ikke læst ham, anbefales det ikke, at du begynder her, men i stedet under dig selv at bruge tid på hans smukke og fintfølende debutroman ’Livret’ fra 2005.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
28452365
Graphic
Ida Balslev-Olesen
ISBN
9788702093940
Antal sider
300

Brugernes anmeldelser

3 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer
AfLise Andersen
man, 07/03/2011 - 19:09

Du har helt ret. Kristian Ditlev praler i bogen af sine sproglige færdigheder, og det

bliver trættende i længden. Og måske er det hans barndoms oplevelser, der gør, at

han konstant skal skrive om sex igen og igen og igen, og vi GIDER ikke at læse det.

Han skal i hvert tilfælde ikke kalde det en krimi, men endnu en selvbiografi.

AfLise Andersen
søn, 06/03/2011 - 14:09

Opstigende Skorpion af Kristian Ditlev Jensen er dum, vulgær og hører slet ikke hjemme blandt kriminalromaner. Hvorfor skal din pik blandes ind i et mord? Hvorfor skal vi konstant læse om alle dine kvinder? Jeg nåede til side 244, og jeg gider ikke læse den færdigt. Du kunne lære noget af de dygtige krimi-forfattere (Ussi Adler-Olsen, Sara Blædel m.fl.).Denne er for drengerøve.  Lad være med at kalde den en krimi.

 

man, 07/03/2011 - 00:16

Som svar til af B871008

Jeg har haft det meget som du. Ikke kun pga p.. og blow jobs, men også pga nogle fejl, som ikke kun KDJ, men også en forlægger på et kendt forlag må have det halvdårligt over.

I kapitlet med vores hovedperson som orakel på tysk bar, skifter de bærende figurer rent faktisk kroppe i løbet af en sides penge...

"Fur Elise" er ikke skrevet af Mozart, men Beethoven! Og det er en væsentlig katastrofe, når nu Wolfgang deler fornavn med...

Bogen er hele vejen præget af, at KDJ skal imponere læseren med sin begavelse, hvilket han nok fik gjort allerede overbevisende i "Ud og Se". Wolfgang med alle sine talenter er jo tæt på at være Batman uden butler og Robin - bilen har han allerede (Defender). Og de manglende elementer kommer sikkert senere - vi er blevet advaret på bogens bagside.

Så er det kun ærgrelse, man kan møde den opstigende skorpion med. Ja, du er skarp, klo(g), og du stikker. Men dybere næste gang, tak (Michael Connelly i superliga, Dennis Lehane uden for kategori).

Læs nu endelig bogen færdig, når nu du er nået SÅ langt - og lad være med at bande (Bladler) :o)

Hvor skjuler tråden for denne kommentar sig egentlig?