Bog

Spellslinger

Af (
2017
)

Anmeldelse

Spellslinger af Sebastien De Castell

10 jun.19

Spellslinger følger ikke reglerne for klassisk fantasy, men udfolder sig i et helt andet univers i den amerikanske ørken, og det er forrygende godt.

Gennemtænkt worldbuilding, hvor man møder en talende og småondskabsfuld ’egernkat’, magiske korttricks, fantasy i bedste westernstil og en ægte antihelt. Hovedpersonen er Kellen, der er 15 år og ved at uddanne sig til mager, som er en form for troldmand. Han har mistet evnen til at trylle, og det er virkeligt slemt, når hele samfundet er bygget på magi; blodmagi, jernmagi, silkemagi. Kan han ikke bestå de fire obligatoriske eksaminer og blive jan’Tep-mager, bliver han sha’Tep, en form for andenrangsborger, der lever som tjener, eller nærmere som slave.

Kellen er søn af de mægtigste jan'Tep-magere, og hans lillesøster spås til at blive mindst lige så stærk. Kellen er ikke en særlig god magiker, og han ved, hvad det betyder at dumpe i magi. Her hvor magi er lig magt, er der tre ting, som kan skabe dig et navn som jan’Tep-mager; du skal vise at du har styrken til at forsvare din familie, du skal beherske den magi, der er et symbol på, at du er jan’Tep, og du skal sørge for at fylde 16 år.

Kellen finder ret hurtigt ud af, at han højst sandsynligt ikke kan opfylde nogen af de tre krav, så han beslutter sig for at snyde til eksamen. Det bliver begyndelsen på en lang og kompliceret rejse for ham.

'Spellslinger' er en fantastisk fortælling, der er en anelse svær at referere. Højdepunkterne er en kvindelig cowboy, Ferius Parfax, der i bedste femme fatale-stil og med sarkastiske stikpiller, skyder med spillekort, egernkatten Reichis, der tænker med kløerne og er en fordrukken slagsbror, hofintriger i jan'Tep-samfundets top og slaveoprør på sha'Tep-samfundets bund samt computerspilsagtige dueller på magi og kløgt.

Ferius Parfax er Argosier. Argosierne er mystiske nomader, som altid er gode for en kvik bemærkning. Ferius er Kellens mentor, der skal hjælpe ham med at overleve som lovløs – en opgave, som hun efter Kellens opfattelse ikke løser særligt godt.

Som meget begejstret fantasylæser, især af klassisk fantasy uden de helt store nye vingesus, må jeg indrømme, at ’Spellslinger’ er et virkeligt godt bekendtskab. Det er en vildt interessant verden, Sebastien De Castell har udtænkt, og det er god humor, at helten er en sand antihelt, den ’semi-nuttede’ egernkat er en ondskabsfuld gangster og den vildeste magi udøves gennem korttricks.

Det er en bog, der lærer læseren masser af nye ord, som veksler imellem at være meget eller knap så høflige. Den er svær at sammenligne med noget andet, men jeg ser enkelte ligheder til både Nevermoor, Harry Potter og Den bøjede mønt. I voksen-regi kan trækkes tynde paralleller til successerien Det mørke tårn og tv-serien ’Westworld’.

Gennemført!

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Hanna Lützen
Faustnummer
53587623
ISBN
9788702236699
Antal sider
381

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer