Bog

Skygger fra Oktoberland

Af (
2012
)

Anmeldelse

Skygger fra Oktoberland af Nikolaj Johansen

14 nov.12

Tv-programmer som Sporløs har stor succes, men hvor forsvinder de sporløst forsvundne hen? Det giver denne mysterium-horror-parallelle-verdener-fortælling sit bud på.

En lille pige forsvinder sporløst fra sit værelse, og ikke engang broderen, som sover i samme rum, opdager noget. For familien er chokket stort, og de har forskellige måder at tackle situationen på. For pigen er chokket dog ikke mindre, for hun vågner op i en fremmed verden, hvor solen aldrig skinner, og hvor farven hvid er heksens farve. I mørkelandet forsøger pigen at finde vejen hjem, og hun får blandt andet hjælp af manden Mort, som dog kun hjælper mod betaling - og selvom prisen måske lyder lav i starten, er det ikke uden konsekvenser at lave en aftale med ham.

De to spor fortælles sideløbende, og ind mellem kapitlerne har forfatteren indsat fakta-oplysninger, blandt andet om hekseprocesserne, men også interviews med personerne, som var involveret i sagen, som Nikolaj Johansen lader fremgå bygger på en virkelig hændelse. ’Skygger fra Oktoberland’ er en teknisk vellykket historie, og jeg synes, at idéen med at forsvundne personer ryger til et andet sted i Multiverset er rigtig god. Andre dele har jeg lidt sværere at tro på, fx brorens forsøg på at finde søsteren via et rollespil på Internettet.

Den flotte udførelse kan godt skygge lidt for gruen i historien. Til tider bliver der lidt for meget stiløvelse og lidt for lidt stemning over fortællingen. Og det er ærgerligt, for der er ind i mellem glimt af virkelig gru, når vi følger den lille pige i mørkelandet:

"Hun kunne høre væsenet komme nærmere, den ting, som ikke var et menneske, heller ikke et dyr, men et eller andet frygteligt derimellem. Helt henne ved høstakken bøjede den sig ned og gravede med hænderne og strejfede hende lige akkurat med en fingerspids, og hun kunne ikke lade være med at udstøde en lille, forskrækket lyd. Ikke mere end et pip, men væsenet havde opfanget det, for stilheden lagde sig alt for tungt over hende."

Alt andet lige er ’Skygger fra Oktoberland’ dog en glimrende debut, og jeg glæder mig til at læse mere fra Nikolaj Johansen, som med sin utraditionelle debutroman lover spændende nyt for dansk horror.

Bogdetaljer

Forlag
Replikant
Faustnummer
NULL
Graphic
One Million Monkeys
ISBN
9788792812261
Antal sider
210

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer