Bog

Sagnet om Sigurd og Gudrun

Af (
2010
)

Anmeldelse

Sagnet om Sigurd og Gudrun af J. R. R. Tolkien

10 jan.11
AfArne Larsen
Skribent

Advarsel: Dette er ikke en roman, men Tolkiens gendigtning på vers af to ældgamle nordiske sagn. Fans af ’Ringenes herre’ og ’Hobbitten’ vil utvivlsomt blive skuffede.
 
Bogen er et hidtil uudgivet værk, som Tolkien skrev i 1920’erne, mens han var professor i Oxford, og altså længe før de to ovennævnte hovedværker.

Bogen indeholder foruden fyldige kommentarer af Tolkiens søn, Christopher, til to af fortællingerne fra den islandske Vølsungesaga.

Historien fortæller om helten Sigurd og alle hans eventyr - og om de to forbandede og ulykkelige kvinder i hans liv, Gudrun og Brynhild.

Det gamle kvad starter dog først med at fortælle om Odin og guderne i Valhal, derefter om den bitre dværg Andvare og hans magiske ring, den grådige drage Fafner og den tragiske historie om Sigurds far, Sigmund.

Sigurd narres til at slå dragen Fafner ihjel, og efter at have hørt historien om den smukke valkyrie Brynhild, som sover i et fort omgivet af flammer, får Sigurd hende befriet. Han vil dog først giftes, når han har fået sit eget kongedømme. Det får han, men i mellemtiden har han forelsket sig i den smukke Gudrun, og den forsmåede Brynhild lokkes til at gifte sig med Sigurds svoger, Gunnar. Dette forræderi og den forbandede ring skal føre til løgne, had, død og en overvældende tragedie.

Selve historien om Sigurd er blevet fortolket af mange forskellige forfattere, men selv i prosaform er det en indviklet og meget kompleks historie.

Tolkiens version er på ingen måde lettere tilgængelig, og er man ikke vant til at læse disse episke vers, vil man hurtigt køre sur i dem. Oven i købet indeholder bogen både Tolkiens originale engelske version og den nu oversatte danske.

Er man meget opmærksom, kan man sagtens øjne Tolkiens særlige poesi i denne levende gendigtning, men stadig er det helt klart litteratur for de nørdede og for de fans af Tolkien, som simpelthen ikke kan få nok af manden.

Bogens læsere skal altså findes blandt dem, som gennem læsningen af denne saga kan finde baggrundsstof for hele mytologien og inspirationen bag ’Ringenes Herre’.

Prisværdigt at forlaget udgiver denne specialitet, men i den forbindelse kan jeg stadig ikke lade være med at undre mig over, at Tolkiens fembindsværk: ’The histories of Middle Earth’ aldrig er blevet oversat til dansk.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Jakob Levinsen
Faustnummer
28550979
Graphic
Harvey Macaulay - Imperiet
ISBN
9788702080346
Antal sider
347

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser