Bog

Efterladte historier

Af (
2012
)

Anmeldelse

Efterladte Historier af J.R.R Tolkien

18 dec.12
AfJens Rasmussen
Skribent

I ’Efterladte Historier’ leveres kittet, der binder Tolkiens øvrige fortællinger sammen. Anbefales varmt.

På trods af relativt få udgivelser strakte Tolkiens forfatterskab sig over fem årtier, og mange skrifter kom aldrig ud i offentligheden. Derfor kunne man som opmærksom læser godt føle, at der var en rig baggrundshistorie, som ikke kommer frem i ’Silmarillion’, ’Hobbitten’ og ’Ringenes Herre’.

’Efterladte Historier’ - er som det fremgår af titlen - samlet efter forfatterens død. Det er sønnen Christopher Tolkien, der har samlet og kommenteret fortællingerne. I lighed med ’Silmarillion’ er historierne sat kronologisk op fra de ældste tider frem til Ringkrigen. Men i modsætning til førnævnte finder jeg ’Efterladte historier’ mere læsbar og knapt så tør. Bogen indeholder historier fra første alder bl.a. NARN I HÎN HÚRIN, som er udkommet selvstændigt som ’Hurins Børn’.

Men det er historierne fra den anden og tredje alder, jeg finder mest spændende. Især er der en scene, jeg holder meget af, som finder sted under festlighederne for Aragons kroning, hvor troldmanden Gandalf forklarer hobbitten Pippin, hvorfor og hvordan en selvtilfreds og doven hobbit ved navn Bilbo blev udvalgt til at stjæle en drageskat. Men også de sorte rytteres genvordigheder med at finde hobbitternes land er spændende læsning.

Bogen er guf for alle tolkienfans, og den besvarer en masse spørgsmål som hvad den mystiske Tharbad er for et sted og den fulde historie om Galadriel og Celeborn.

Anbefales varmt.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Jan Lyderik
Faustnummer
29675899
ISBN
9788702016574
Antal sider
539

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser