Bog

Patriarkens hændelige død

Af (
2013
)

Anmeldelse

Patriarkens hændelige død af Leif Davidsen

02 maj.13

Adam, feteret TV-vejrmand, vil opklare sin brors voldsomme død i en gyde i Moskva. Fascinerende beretning om naturressourcer, kirkens magt, Kreml og russiske formuer.

Davidsen er tilbage i storform. Vi oplever igen, hvordan han mestrer teknikken: At give læseren en rigtig spændende historie og samtidig en god del saglig viden om historie, politik og geografi – vel at mærke uden at det virker hverken påklistret eller uvedkommende.

Hovedfiguren og jeg-fortælleren er Adam, 37 år, single og feteret TV-vejrmand. Han nyder de spændende oplevelser og lækre damer, der følger med livet som berømthed. Hans tvillingbror, Gabriel, er tilknyttet den russisk-ortodokse kirke i Moskva. Deres mor er russer, og de har fået kultur, sprog og kirke ind med modermælken.

Gabriel findes mishandlet til døde i en gyde i Moskva. Det forekommer både Adam og hans mor ret sært, da broderen var den russiske kirkes overhoved, Patriarken’s fortrolige og højt rangerende i systemet. Hvad lavede han dér? Patriarken er i øvrigt netop død, og var det mon nu en hel naturligt?

Adam spørger sig lidt planløst for og møder her både faderens kompagnon fra tiden i 70’erne foruden et mystisk søskendepar ved Moskvas politi. Er de mon til at stole på? Undervejs får vi også historien bag Adam og Gabriels forældres møde i Moskva næsten 40 år tidligere. Vi følger beretningen, der rummer alle det sovjetiske samfunds hindringer; KGB-bøller af værste skuffe, korruption og intriger.

Søger man som læser en rendyrket spændingsroman, vil dette afsnit måske give utålmodighed og skuffelse, men det er spækket med facts, og igen er den historiske baggrund vigtig som perspektiv. Flere af skurkene fra dengang møder vi også igen, for Adam begiver sig af sted til Baltikum for at finde de afgørende detaljer. Hvad var det, Gabriel var stødt på? 

I historiens indledning er Adam på en TV-opgave i Grønland, og hans tilknytning til det smukke land bringes meget aktuelt i spil, da konkurrencen om de store naturressourcer mellem de forskellige stormagter også bliver en afgørende brik i det samlede billede.
Det er primært en kvalitets-spændingshistorie og så ubesværet fortalt, at det er en fornøjelse.  Men det er også en roman, der bruger vigtige elementer fra både den europæiske og især fra den danske samfundsudvikling.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Faustnummer
29871590
ISBN
9788711387955
Antal sider
427

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer