Bog

Nøkkens jul : en troldebog

Af (
2018
)

Anmeldelse

Nøkkens jul : en troldebog af Peter Madsen og Sissel Bøe

13 nov.19

Tag med troldetvillingerne Paja og Pajko ud på eventyr for at redde julefesten i troldehøjen i en dejlig julefortælling krydret med elementer fra den nordiske folklore.

Det er vintersolhverv, og troldehøjen summer af liv. Der er mælkebøttevin på bordet, og troldeungerne pynter kager med snegle, mens slangetungesuppen bobler i gryden. Paja og Pajkos ven, Nisse Nik, kommer på besøg, og gårdnissen har sækken fuld af de lækreste julesager. Det eneste, der mangler, for at det kan blive en rigtig julefest, er far Wrisils julelaks, men da troldefar skal ud for at trække fiskegarnet op, er fangsten stjålet og nettet helt ødelagt.

I nærheden lyder Nøkkens sagte og vemodige musik, og straks bliver alle enige om, at det er den dystre, slimede vandånd, der er tyven. Nogle af troldene kaster sten efter ham, og hurtigt går snakken i skoven om det, han har gjort. Paja er dog ikke helt sikker på, at Nøkken bærer skylden for det manglende julemåltid, og sammen med sin tvillingebror sætter hun sig for at løse mysteriet om de forsvundne fisk.

Det er helt i julens ånd, at juleglæden og fællesskabet skal deles med dem, der er forsømte og alene, men selvom der er julereferencer i fortællingen, så kan den sagtens læses året rundt. De forskellige mystiske væsner fra den nordiske folklore er et lige så bærende element, og (jule)budskabet om ikke at dømme andre på forhånd taler ind i en eviggyldig problematik, som sagtens kan overføres på nutidige børns egen hverdag. For det er aldrig rart at være ensom, eller at blive stemplet, fordi man ser anderledes ud. Som Nøkken selv udtrykker det; ingen kan lide en grim vandånd. Det er ikke rart at være den, alle er bange for .

’Nøkkens jul’ er 11. bind i Sissel Bøe og Peter Madsens populære Troldeliv-serie om tvillingerne Paja og Pajko og deres store, brogede troldefamilie. Både forrest og bagerst i bogen er der et rigt illustreret persongalleri, der beskriver de forskellige trolde og deres særlige kendetegn, hvilket gør det muligt at stifte bekendtskab med troldefamilien uden at have læst de forudgående bind. Bogen er ret teksttung, men sproget er levende og dialogrigt, og især lygtemændenes ivrige vrøvlesnak er sjovt at læse højt. Peter Madsens flotte illustrationer er som altid stemningsfulde, dragende og fulde af liv.

Læs også de mange andre bøger i Troldeliv-serien. Det er hyggelige og eventyrlige fortællinger fyldt med troldemagi for de 4-8 årige.

Bogdetaljer

Secondary title
Troldeliv, 11
Forlag
Alvilda
ISBN
978-87-415-0144-4
Antal sider
34

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer