Bog

Nakkeskuddet : og andre historier om at beskrive virkeligheden

Af (
2014
)

Anmeldelse

Nakkeskuddet af Peter Øvig Knudsen

09 jul.14

Peter Øvig Knudsen afslører den stadig dybere refleksion over de menneskelige omkostninger og de etiske aspekter af hans arbejde. God og tankevækkende læsning.

”Jeg mærkede de første tegn på den velkendte, nysgerrige kildren i maven. Researchen til den næste bog kunne begynde, og jeg så frem til en af de skønneste faser i et arbejdsforløb.”

Således beskriver Peter Øvig Knudsen de følelser, han har, når han indleder researcharbejdet til en ny bog. Denne gang skulle det være en bog om hashhandlernes gade på Christiania, Pusher Street.

Som det vil være de fleste bekendt, opgav Peter Øvig Knudsen, på opfordring fra mange side, ikke mindst politiet, at skrive en bog om Pusher Street. Det ville være for risikabelt at lægge sig ud med de kriminelle bander, der kontrollerer hashhandlen der. I et senere avisindlæg har forfatteren gjort rede for sit syn på christianitternes dilemma med på den ene side at gå ind for fri hash, mens de på den anden side bliver truet og intimiderede af hashhandlerne og deres vagtkorps.

I stedet blev det til denne bog, Nakkeskuddet, hvor Peter Øvig Knudsen beretter om arbejdet med de dokumentariske værker, han har skrevet i perioden 2001-2012 med Efter drabet som den første. Derefter fulgte Birkedal, så kom bøgerne om Blekingegadebanden og til sidst de to bind om hippietiden.

Én for én gennemgår forfatteren arbejdet med værkerne. Han fortæller om sine metoder, de mennesker, han har interviewet og om arbejdet med det omfattende arkivmateriale, han har fået adgang til. Peter Øvig Knudsen lægger heller ikke skjul på de reaktioner, han har fået på sine bøger, både de færdige udgivelser og på de afsnit, han har sendt til godkendelse hos interviewofrene. Han skjuler heller ikke, at det ofte har været ret voldsomme og kraftfulde reaktioner.

Noget af det, der gennemsyrer denne bog, er alle de etiske overvejelser i forhold til ikke blot de interviewede personer, men også til pårørende og efterkommere, som kan opleve, at afsløringerne har væltet deres billede af en slægtning. Og netop disse overvejelser giver bogen en almen karakter.

Læseren får også et godt indblik i, hvad det er for kræfter, der driver Peter Øvig Knudsen til at kaste sig ud i det ofte særdeles omfattende researcharbejde, der ligger bag hans udgivelser. Undervejs afslører forfatteren også den stadig dybere refleksion over de menneskelige omkostninger og de etiske aspekter af hans arbejde. Samtidig er der hos Øvig Knudsen en voksende forståelse for, hvordan hukommelsen kan manipuleres til at huske ting, der stiller interviewpersonen i et bedre lys, end der er faktisk belæg for.

Når vi nu ikke fik bogen om Pusher Street, kan Nakkeskuddet synes som en tam erstatning, men som indgang til Peter Øvig Knudsens forfatterskab er det god og tankevækkende læsning.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
51087321
Graphic
Christian Ramsø
ISBN
9788702158205
Antal sider
224

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind for at skrive kommentarer