Bog

Marie Curie - et lys i mørket

Af (
2018
)

Anmeldelse

Marie Curie - et lys i mørket af Anja C. Andersen

06 sep.18

De fleste har hørt om Marie Curie, hvis liv umiddelbart kunne virke som et eventyr, men var det alt andet. I denne tegneserie, med det rolige, lidt mørke udtryk, får man indblik i et usædvanligt og spændende liv.

Marya Sklodowska (1867-1934) blev født i Warszawa, der dengang var besat af Rusland, som den yngste af fem søskende. Hendes far var meget bevidst om at give sine børn den bedste ballast, selvom de ikke havde mange penge. Han var stor tilhænger af idéen om ligestilling, og fik sine døtre skubbet i retning af områder som forskning, videnskab og historie.

Maries liv blev på alle måder bemærkelsesværdigt. Hun blev den første kvinde, der fik en doktorgrad i naturvidenskab og den første kvinde, der fik en stilling ved det berømte universitet i Sorbonne Paris, og hun begyndte at kalde sig Marie. Ydermere blev hun den første overhovedet, der modtog ikke færre end to Nobelpriser, en i fysik i 1903 og en i kemi i 1911. Hun blev gift med fysikeren Pierre Curie, som desværre døde efter en tragisk ulykke i 1906. De fik to døtre, hvoraf den ene, Irene, også fik Nobelprisen i fysik. Marie døde af sygdomme, der kan føres tilbage til hendes arbejde efter et arbejdsliv, hvor man ikke kendte til de sundhedsmæssige skadevirkninger.

Curie var opfindsom ud over det sædvanlige, da kvinder i Polen ingen adgang havde til de officielle universiteter. Hun startede på det hemmelige, polskę ’Uniwersytet Latający’ (Det Flyvende Universitet), som opererede under russernes radar. Hun blev i den grad rollemodel, både for kvinder i hendes tid, men også for alle verdens kvinder, og hun fik endda et grundstof opkaldt efter sig.

Jeg kan virkelig godt lide formatet med en tegneseriebiografi. Formatet opfordrer til at udvide målgruppen, hvad angår læserskaren. Forfatterne er tandlæge og kunstner Frances A. Østerfelt og astrofysiker Anja C. Andersen, og de har sammen med den polske tegner Anna Blaszczyk skabt denne anderledes biografi. Illustrationerne er dystre, men meget smukke. Forfatterne taler om Marie Curie som lyset i mørket, optimismens lys i kølvandet på depressionen i USA. Sproget er lidt konstaterende, men det giver også mulighed for, at mange forskellige mennesker har lyst til at læse den.

En anderledes tegneserie, som umiddelbart ikke fanger blikket, men som det vil være virkelig ærgerligt at gå glip af. Kan læses fra ca. 10 år.

Bogdetaljer

Forlag
Cobolt
Graphic
Anna Błaszczyk
ISBN
978-87-7085-698-0
Antal sider
130

Tema

Tema

Tegneserier og graphic novels

Vi belyser mangfoldigheden inde for tegneserier og graphic novels og sætter gennem en række anmeldelser, analyser og artikler ord på, hvad de flotte grafiske udgivelser kan.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer