Bog

Landsby

Af (
2006
)

Anmeldelse

Landsby: fortællinger af Marianne Jørgensen

12 nov.06

Indfølte skildringer af livet på landet – jævnt og virksomt, men bestemt ikke uden drama. De små noveller er som isbjerge, hvor kun en lille del rager op over overfladen.

I dag er kun en lille procentdel af befolkningen beskæftiget i landbruget, men vi er stadig rigtig mange, der har et landligt miljø som en del af vores baggrund. Derfor er disse udkantsfortællinger velkomne som supplement til de hyppigt skildrede (og ofte mindst lige så provinsielle) problemstillinger fra det indre København.

Af forfatterens egen stillingsbeskrivelse fremgår det, at hun er "full-time family manager", og denne betegnelse om en såkaldt "medhjælpende hustru" siger vel alt om, at vi trods de landlige rammer er langt fra Morten Korch-land. I vores nutid sender konen SMSer til manden på traktoren.

Her er ikke tale om stokroseidyl. Livet på landet skildres både som frihed og som fængsel. Glæden over naturen og selvstændigheden, men også ensomheden, tvivlen og frustrationen. Livsdrømmen der brister, når ingen af børnene vil overtage slægtsgården.

I et enkelt og dagligdags sprog med godt sete detaljer skildres mange forskellige typer, man kan støde på derude, hvor der ikke længere er gadelygter:

Storbonden, der er stærk modstander af EU's bureaukrati, men gerne vil have deres penge. Konerne, der ikke selv er fra landet, og som har svært ved at vænne sig til, at manden aldrig er inde. Mødrene, hvis liv bliver tomt efter at børnene er flyttet hjemmefra.

Især mændene er typisk stovte og lavmælte og lader ikke munden løbe. Til gengæld kan enhver lille gestus eller berøring være ladet med betydning for det trænede øje – og et sådant er Marianne Jørgensen tydeligvis i besiddelse af.

Hendes korte fortællinger er karakteristiske ved, at de ofte slutter på det dramatiske højdepunkt – lige der, hvor en afgørende beslutning bliver taget eller hvor noget nyt skal til at ske. På den måde inddrages læserens fantasi og vi lever lidt videre med de personer, vi på de få sider har lært at kende: Vil det nu lykkes for dem at gennemføre deres forehavende?

Hovedland, 2006. 136 sider. Kr 198,-

Bogdetaljer

Forlag
Hovedland
Faustnummer
26461774
ISBN
9788777398803
Antal sider
136

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer