Bog

Kvantespring

Af (
2020
)

Anmeldelse

Kvantespring af Lise Villadsen

08 jun.20
AfMette Balle Christensen
Skribent

Virkelig velskrevet roman om at være familiemedlem og pårørende til et ungt menneske med angst.

Astrid og Cecilie er søstre. De går på samme gymnasium, og romanens handling udspiller sig over det forår, hvor Cecilie skal afslutte 3.G og blive student. Cecilie lider af angst, har svært ved at passe sin skole og formår slet ikke at have et socialt liv. Hun er dybt afhængig af sine forældre og især sin søster.

Astrid går i 1.G og forsøger at leve et helt almindeligt ungdomsliv med venner, planlagt interrailtur og en spirende forelskelse. Med Astrid som fortæller bliver læseren ført ind i en familie, der er ved at falde fra hinanden, fordi Cecilies angst fylder alt - hele tiden.

Der udgives lige nu en del ungdomsromaner med angst som omdrejningspunkt. De har ofte det tilfælles, at handlingen fortælles fra det angstudfordrede unge menneskes synsvinkel. ’Kvantespring’ skiller sig ud ved at have fokus på den måde familien påvirkes, når et familiemedlem fylder det hele, tærer på familiens overskud og når der næsten ikke er plads til at være sig selv.

”Nogle gange er det, som om jeg bedre kan mærke hende, end jeg kan mærke mig selv ”. Sådan siger Astrid i starten af romanen, og det bliver mere og mere tydeligt igennem romanen, at Astrid er under et umenneskeligt pres, der kommer fra Cecilie, deres forældre og ikke mindst fra hende selv. For kan det være rigtigt, at Astrid har lov til at være glad og have et socialt liv, når hendes søster har brug for hende?

Lise Villadsen formår på fineste vis at give et indblik i de tanker og frustrationer, som familien gennemlever. Som forælder til et ungt menneske, der kæmper med angst, genkender jeg den hverdag og de frustrationer, der beskrives i romanen. Jeg kan kun anbefale søskende og forældre til unge med angst at læse bogen.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
ISBN
978-87-638-6577-7
Antal sider
258

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser