Bog

Kundskabens frugt

Af (
2015
)

Anmeldelse

Kundskabens frugt af Liv Strömquist

29 sep.18
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

At reflektere over det kvindelige køn i en historisk sammenhæng er en fin og vigtig opgave. Her i form af en tegneserie med en god portion tør og sarkastisk humor. 

’Kundskabens frugt’ er en blanding af historiske begivenheder, videnskab, mænds skræk for kvinder og forskellige andre ting, som vores fortæller har opsamlet gennem tiden. Det er tæt på at være genial formidling uden at støde de fleste, men også uden at pakke noget ind.

I bogen hører vi om, hvordan store skamlæber blev betragtet som bevis på formodet underlegenhed og dyrisk seksualitet i slutningen af 1700-tallet, hvorimod små skamlæber var tegn på en civiliseret kvinde. Og så trækker Liv Strömquist en parallel til nutiden og skriver "Så hvis du sidder og huser en uartikuleret følelse af, at store skamlæber på en eller anden måde er klammere end små, uden at have nogen anelse om, ’hvorfra denne mavefornemmelse kommer…’ Hun stiller samtidig spørgsmål ved, hvorfor det er attråværdigt at mænds kønsorgan er stort, mens kvindens kønslæber skal være små.

Jean-Paul Sartre (1905-1980) mente at kvindens lave selvfølelse bunder i, at hun ikke har et køn. Hun er et hul og må håbe på, at en penis kan udfylde hendes mangel, der hvor der burde have været et kønsorgan.

Liv Strömquist fortæller også om den fejlagtige brug af ordet vulva, om orgasmer, der engang blev betragtet som nødvendige for at blive gravid, og at menstruation blev set som et udslag af, at kvinder havde et overskud af blod, da de var "koldere" end manden (mænd fik ved overskud af blod i stedet hæmorideblødninger og næseblod!). Der var også en diskussion om, hvem der opdagede klitoris, der blev kaldt "den mandlige knop" og "mandeforagteren", men som blev set på ligesom mandens penis (Indtil mændene begyndte at få deres kones bortopereret!) Altså blev kvinders og mænds kønsorganer opfattet med en lighed, der varede indtil 1800-tallet, hvor der blev en ny enighed om, at der var forskel på mænd og kvinder. I stedet betragtede man nu den kvindelige seksualitet som svag eller ikke-eksisterende, mens den mandlige blev opfattet som stærk og svær at styre. Men hvis man som kvinde var mentalt normal og ordentligt opdraget, havde man som følge deraf meget lidt seksuelt begær. Så nu opfattedes kvinder som væsner uden lidenskab.

Denne forrygende tegneserie er en hyldest til naturligheden i den konstruerede virkelighed, som vi har skabt os i den vestlige verden. Den fortæller historien om kvinden, der i mange år opfattedes som værende dårligere mennesker end manden, mere farlige, beskidte og underbemidlede. På forsiden sidder forfatteren selv og former sine hænder til en trekant mellem sine ben, mens der står en omvendt maskinpistol ved siden af hende. En krigserklæring mod uvidenheden om det kvindelige kønsorgan.

'Kundskabens frugt' kan med sine sjove og informative historier i kombinationen med tegninger og klip give både kvinder og unge piger ned til 15- års alderen en følelse af at møde en bog, der på en sofistikeret og rimelig hardcore måde får kommunikeret den vigtige fortælling om årsagerne til mange kvinders nedvurderende syn på sig selv.

Bogdetaljer

Forlag
Cobolt
Oversætter
Kamilla Löfström
Faustnummer
51943481
ISBN
9788770855877
Antal sider
139

Tema

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser