Bog

Katteøje

Af (
2019
)

Anmeldelse

Katteøje af Margaret Atwood

14 maj.19

I efterkrigstidens Toronto bliver pigen Elaine udsat for grov mobning af tre veninder i en af Atwood bedste romaner om social degradering, videnskab og kunst.

Margaret Atwood har et særligt blik for det ubehagelige og foruroligende i menneskets natur. Hendes romaner kryber under huden, og som læser er man fanget som en hjort i en lyskegle, når de barske fortællinger folder sig ud. Atwood er garant for ubehagelige, men også varmt skildrede skæbner, der beretter om alt fra mordere og kvinder med spiseforstyrrelser til dystopiske kvindeundertrykkende samfund og klimakatastrofer. Den canadiske forfatter værger sig mod at kalde sine romaner feministiske, men uanset hvad er det særligt kvinder, hun skriver om, og det gør hun aldeles fremragende.

’Katteøje’ fortæller om pigen Elaine, som vokser op i en familie, der ikke er som alle andre. Grundet farens arbejde som entomologist, lever familien et nomadeliv, mens han studerer og indsamler insekter. Elaines mor er af kunstnerisk natur og går ikke op i materielle ting, hvilket også er svært, da pengene er små. På grund af det evige rejseri er Elaine ude af stand til at få varige venskaber og knytte relationer til andre piger. Dette får konsekvenser for Elaine, da familien endelig slår sig ned i et hus i udkanten af Toronto. Her får Elaine kontakt med nabopigen Carol, men da Grace og senere Cordelia flytter ind på samme vej begynder en ubarmhjertig mobning af Elaine.

Margaret Atwood er ferm til at flette underliggende tematikker ind i sine værker. Således berører hun den britiske indflydelse i Canada og befolkningens diversitet i et indvandrersamfund. Også klimadebatten slår et slag med halen, som det ofte er tilfældet i hendes romaner, og kvinders og mænds relationer bliver sat under lup.

Noget andet interessant ved denne roman er forholdet mellem naturvidenskabens faktuelle univers og kunstens mere sanselige verden, som Atwood fortæller gennem Elaine, broren Stephen og hendes far. Stephen lever i sin egen verden fuldstændigt opslugt af universets ekspansion og bliver senere en velanset forsker i kvantefysik og teorier om The Big Bang. Elaine udvikler sig til en succesfuld kunstmaler, som gennem sine malerier udtrykker en splittelse mellem had, kærlighed og sorg over barndommens oplevelser.

Titlen ’Katteøje’ er en reference til en særlig glaskugle, som følger Elaine gennem barndommen, men Cat’s Eye eller Katteøjetågen er også navnet på en stjernetåge i den nordlige konstellation af Dragen.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Oversætter
Lisbeth Møller-Madsen
Faustnummer
46379268
ISBN
9788711904046
Antal sider
487

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer