Hemingways katte

Bog

Hemingways katte

Af (
2019
)

Anmeldelse

Hemingways katte af Jacob Thybo

19 feb.20

Udfordrende tegneserieudgave af ’Hvem ringer klokkerne for?’ med ny indledning, mindre kynisme og få andre tilføjelser.

I starten følger vi kortvarigt den ældre Hemingway, der sidder ved sin skrivemaskine og drikker whisky omgivet af sine katte i året 1939. Ret hurtigt skifter tegneserien spor og bliver til Hemingways roman Hvem ringer klokkerne for. Bogen slutter i hans stue sammen med kattene, som han giver fisk for derefter at falde i søvn med en kat på brystet på sin sofa.

I den primære historie befinder vi os i Spanien omkring tiden for Den Spanske Borgerkrig 1936-1939. Vi er med i en blodig krig, møder intriger, kærlighed, mistro og oplever hovedpersonerne forholde sig til det etiske dilemma omkring at slå andre mennesker ihjel. Vi følger en lille flok af modstandsfolk, som skal sprænge en bro. En opgave der er alt andet end ligetil, og som dels dækker over en opgave i form af fysisk bro, men også over kløfter i mennesket og mennesker imellem. Den handler om gruppens indbyrdes stridigheder, kærlighed og svigt. Et rigtigt drama.

Ernest Hemingway selv dækkede Den Spanske Borgerkrig som krigskorrespondent, og romanen 'Hvem ringer klokkerne for?' er baseret på hans egne oplevelser. Det er en barsk roman om loyalitet, mod og nederlag. Hemingway var meget begejstret for katte med flere tæer end normalt, en tilstand kaldet polydaktyli. I dag fungerer Hemingways forhenværende bolig både som museum og som hjem for omkring 50 polydaktyle katte, hvoraf flere nedstammer fra samme kat, som Hemingway modtog i gave i sin tid.

Tegningerne i 'Hemingways katte' ligner skitser, og man skal som læser arbejde for ikke at opgive undervejs. Men den særlige firkantede, upersonlige og grove tegnestilstil illustrerer krigens meningsløshed på en måde, som teksten ikke kan. Illustrationerne efterlader en nøgtern følelse af afmagt i sin læser.

Bogdetaljer

Forlag
Fabel
ISBN
9788791419737
Antal sider
68

Tema

Tema

Tegneserier og graphic novels

Vi belyser mangfoldigheden inde for tegneserier og graphic novels og sætter gennem en række anmeldelser, analyser og artikler ord på, hvad de flotte grafiske udgivelser kan.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer