Bog

Hellas ABC

Af (
2015
)

Anmeldelse

Hellas ABC af Hella Joof

16 nov.15

Inspireret af Halfdan Rasmussens udødelige ABC har Helle Joof begået sin egen. Den er sjov og saftig og illustreret så smukt, at englene synger.     

’Hellas ABC’ bærer undertitlen ’Kun for kønsmodne’. Og det er et faktum, der er værd at understrege, for penisser, vaginaer og kødets lyst har en ret central plads her mellem A og Å. Men når blot man har erkendt, at dette ikke er en lærebog for de stramtandede, er der bestemt lagt op til smørrede smil og en halv humørtime, når Hella Joof giver den som rimsmed. Og hvad der kun bidrager yderligere til morskaben, er tegner Otto Dickmeiss´ fuldkommen uforlignelige illustrationer, der er originale og geniale, følsomme og voldsomme på én og samme tid.

’Hellas ABC’ er inspireret af Halfdan Rasmussens ditto, som så dagens lys i 1967, og som siden har både gavnet og fornøjet mangen et barn med tilhørende voksen. Også Halfdans ABC er mesterligt illustreret af Ib Spang Olsen, men hvor Dickmeiss og Spang Olsen begge er illustratorer af Guds nåde, kan Hella på ingen måde hamle op med Halfdan. Det har sikkert heller ikke været intentionen, for Halfdan var jo poet, og det er Hella ikke. Og hun bliver det heller ikke med denne udgivelse, der ikke mindst på det rytmiske plan lader meget tilbage at ønske. Men igen: Det er hyggeligt og halvfrækt – og ret uskadeligt.  

Flere af Hellas digte (og det kan man godt kalde dem med forholdsvis god samvittighed) bærer i sig en tidsbunden samfundskommentar. Det gælder fx for flamingoen Flemming, som har udløst en fatwa, og for borgmester Buller, der gør Blåbys revisor utryg pga. sin populære byg-bryg. Eller set fra et nutidigt livsstilssynspunkt kunne man også fremhæve den arme workaholic, der møder sit Waterloo under W. Der er altså også en vis aktuel genkendelsens glæde at spore heri, og hvis man skal holde juleaften i et selskab, der kun udgøres af voksne mennesker med let til latter, vil ’Hellas ABC’ være den oplagte mandelgave.

Summa summarum: ’Hellas ABC’ er en fin lille sag, der ikke vil gå over i litteraturhistorien, men som kan sprede lidt lummer varme omkring sig, mens tid er.

Og så skal Hella selvfølgelig have det sidste ord – med bogstavet X:


”Når vi betragter bogstavet X,

så er vi mange, der tænker på sex

Medmindre man er af ædel byrd,

så tænker man selvklart på Rex”


Ja – for den rene er alting jo rent :)

Originally published by Maria Guldager Rasmussen, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
52063310
Graphic
Otto Dickmeiss
ISBN
9788702187274
Antal sider
64

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer