Bog

Finland og den totale krig

Af (
2013
)

Anmeldelse

Finland og den totale krig 1939-45 af Claes Johansen

07 jan.14
AfJytte Kjær Schou
Skribent

Finlands historie under Anden Verdenskrig er meget sparsomt belyst på dansk. Det råder denne omfattende og gedigne bog bod på.

Claes Johansen har skrevet en lang række skønlitterære bøger, og dette er hans første historiske fagbog. Den er meget velresearchet, og forfatteren gennemgår grundigt og metodisk de tre krige, Finland var involveret i som det eneste krigsførende nordiske land, bortset fra Norge i en kort periode. Forfatteren gør opmærksom på, at Finlands særlige situation ikke kan forstås ud fra et traditionelt, vestallieret perspektiv. Han anfører, at det var geografiske og ressourcemæssige faktorer, der førte Finland ud i hele tre krige.

Vinterkrigen 1939-40 skabte sympati for Finland i brede kredse. Det var det lille lands heroiske kamp, med deltagelse af godt 1000 danske frivillige, mod den store, truende nabo mod øst, som førte til, at Finland måtte opgive nogle grænseområder. Fortsættelseskrigen 1941-44 var straks en anden og noget mere speget sag. Efter Tysklands indmarch i Sovjetunionen gik Finland i offensiven for at generobre de tabte områder og endda ekspandere. Det er også historien om en umulig balancegang, der endte med den ulyksalige alliance med Nazityskland og med tabet af endnu flere landområder. Laplandskrigen 1944-45 handler om tyskernes tilbagetrækning fra Lapland, som førte til kampe mellem tyske og finske soldater.

Et ømtåleligt emne er Finlands alliance med Nazityskland, og i den forbindelse oplyser Claes Johansen, at kilderne af gode grunde er sparsomme, nogle gange ligefrem bortkomne og ikke altid helt pålidelige. Først mange år senere har finske historikere sammenholdt det finske kildemateriale med kilder fra andre lande, og det er overvejende deres vigtige forskning, forfatteren bygger på.

Bogen afsluttes med en udmærket artikel af en finsk historiker, der redegør for finnernes historieopfattelse efter krigen. Desuden er bogen forsynet med kort, uddybende appendikser og omfattende kildehenvisninger, især til engelsk, svensk og finsk litteratur.

Fremstillingen er kronologisk, udpræget militærhistorisk med minutiøse gennemgange af kamphandlinger og spredte uddrag af breve fra soldater, der giver et indtryk af soldaternes forfærdelige oplevelser. Dertil føjer forfatteren sine kompetente, politiske vurderinger og konklusioner.

Der er en væsentlig bog, anvendelig for historikere og militærhistorikere. Sprogligt er der intet til hinder for, at den almindelige læser kan forstå bogen, men den militærhistoriske detaljerigdom gør, at det kræver vedholdenhed og koncentration, hvis man ikke skal tabe overblikket.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
50789705
ISBN
9788702134049
Antal sider
413

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser