Bog

En fortælling om sangfugle og slanger : en hunger games-roman

Af (
2020
)

Anmeldelse

En fortælling om sangfugle og slanger : en hunger games-roman af Suzanne Collins

29 maj.20

Suzanne Collins spoler tiden 64 år tilbage i denne veloplagte og uhyggeligt spændende forhistorie om Panem og Præsident Snow.

Er du nysgerrig efter at vide mere om Præsident Snow og hvorfor han blev skurk? Hvad betyder de hvide roser? Hvordan blev Dødsspillet og sladredroslerne skabt, og hvad skete der egentligt dengang i Distrikt 12? Få alle svarene  i ’En fortælling om sangfugle og slanger’.

Den ekstremt populære og filmatiserede Hunger Games trilogi skabte en lavine af interesse for young adult genren og dystopisk sci-fi. 16-årige Katniss Everdeen fra Distrikt 12 melder sig frivilligt på sin søsters vegne til Dødsspillet, som er en grusom kamparena med indbyggede fælder, hvor to sonere fra hvert af Panems 12 distrikter kæmper mod hinanden til døden, indtil der kun står én vinder tilbage. Det uhyggelige Dødsspil, udtænkt af hovedstaden Capitol, er et sat i verden som advarsel og straf for oprøret mod Capitol-regimet mange år tidligere.

I Hunger Games trilogien er Panems leder Præsident Snow med hvem Katniss får et kompliceret og meget hadefuldt forhold. Snow selv demonstrerer et inderligt had mod folket i distrikterne og alt hvad de står for. Men hvorfra kommer dette had?

I ’En fortælling om sangfugle og slanger’ vender Suzanne Collins tilbage til Panem, men denne gang spoler hun tiden 64 år tilbage før Katniss Everdeen for at fortælle hele baggrundshistorien om Coriolanus Snow.

Krigen mod oprørerne har sat sine tydelige spor i Capitol, og 18-årige Coriolanus Snows familie er ved at gå fallit. Coriolanus kæmper ihærdigt for at holde facaden intakt for at bevare indtrykket af at være en af Capitols rigeste og mest indflydelsesrige familier. I virkeligheden lever han, kusinen og bedstemoren i sult og fattigdom i en kæmpe herskabslejlighed på én af Capitols mest prominente adresser. Studierne på Akademiet indebærer som noget nyt muligheden for at blive mentor for en af deltagerne i det tiende dødsspil.

Coriolanus får tildelt en soner fra det dårligste distrikt, 16. årige Lucy Gray fra Distrikt 12, men han er indstillet på, at gøre alt hvad der kræves for at blive vinder af Dødsspillet. Dermed kan han sikre sig en karriere på Akademiet. Men uventet kærlighed og venskab kommer i vejen for hans planer.

Suzanne Collins har med ’En fortælling om sangfugle og slanger’ skrevet en voldsomt sofistikeret og rystende beretning om en overmagt på vej ind i et dybt mørke af undertrykkelse og forvrængede etiske og moralske holdninger.

Coriolanus Snow står som karakter uhyggeligt skarpt på hver en side og bogen er et langt psykologisk portræt af en ung mand præget af krig og det vanvid, der følger i dens farvand. Coriolanus er som enhver anden ung person akavet og genert i visse situationer, og man kan ikke andet end holde af ham, når han kæmper for sin familie og dem han elsker. Men loyaliteten overfor familieæren og Panem og hans tro på magt, orden og kontrol vinder til sidst. For sne lander øverst.

Referencerne til romersk/græsk oldtid og deres sagnhelte, Shakespeare og meget mere giver et enormt sofistikeret lag til fortællingen, som virkelig vækker eftertanke om, hvordan visse dele af historien åbenlyst gentager sig selv i fiktion som i virkelighed.

12 år senere er Hunger Games trilogien stadig en af de allerbedste indenfor genren, og med bogen her er der tilføjet endnu en god grund til (igen) at kaste sig over forfatterens uhyre velskrevne serie - nu om Coriolanus Snow og Katniss Everdeen.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Sara Ejersbo
Faustnummer
47964474
ISBN
9788702292923
Antal sider
541

Tema

Tema

Spekulativ fiktion

Velkommen til en verden af fiktion, hvor elementer af teknologi og fantasi vikles sammen og udfordrer vores forståelse af verden.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer