Bog

Elleve minutter

Af (
2003
)

Anmeldelse

Elleve minutter af Paulo Coelho

01 sep.05

Kærlighed, sex, penge, ensomhed og berømmelse er drivkræfterne i denne fortælling om en ung brasiliansk piges søgen efter lykken. Fortællingen indeholder flere facetter af det seksuelle: verdsligt, spirituelt, som nydelse, som smerte, og kærligheden lurer hele fortællingen igennem.

Anbefalet af bibliotekar Susanne Vedel Skaaning, Hedensted Bibliotek

Paulo Coelho er født i Brasilien, han er bestsellerforfatter i mange lande, og rettighederne til bogen ”Elleve minutter” er solgt til 39 lande.

Coelho er meget alsidig i sit valg af emner til sine bøger. I f.eks. ”Alkymisten”, der var den første udgivelse i Danmark, har vi udsagnet ”følg dine drømme”, i ”Djævelen og frøken Prym” slås det gode mod det onde, og i ”Elleve minutter” er det det seksuelle og kærligheden, der er i fokus. Fælles for bøgerne er, at de berører den indre verden i os mennesker. Jeg er vild med den slags banale fortællinger, da de bringer emner op, som jeg ikke lige går og tænker på i hverdagen, men som en sådan bogoplevelse giver anledning til at reflektere over.


”Elleve minutter” er skrevet ud fra virkelige hændelser. Den skifter imellem kapitler om Maria, fortalt i tredjeperson og små kapitler i form af Marias dagbog i jegperson. Dagbogskapitlerne gør handlingen mere levende og autentisk, da man får et indblik i Marias tanker.


Vi følger Maria, der rejser fra Brasilien, eftersom hun har mistet troen på, at der findes ægte kærlighed. Hun er blevet skuffet nogle gange og rejser ud i den store verden, nærmere betegnet Schweiz. Hun opsøger et miljø mellem prostituerede, og bliver selv en af dem. Pengene overbeviser hende om at blive et stykke tid, da hun drømmer om at rejse tilbage til Brasilien som en rig kvinde og vise familie og venner, at hendes rejse ikke har været forgæves.


De mennesker, hun kommer i kontakt med i sit job som prostitueret, viser sig at være ensomme ligesom Maria selv. Maria er meget intelligent og afviger fra de andre piger på den bar, hun arbejder fra, ved at læse rigtig meget. Hun sætter sig ind i den menneskelige psykologi og fungerer nærmest som psykolog for de mange ensomme mennesker, hun dagligt er i kontakt med. Tilfældigt møder hun Ralf Hart, som er en berømt kunstner og som burde være lykkelig, da han har alt. Men som Maria har han haft svært ved kærligheden. Sammen udforsker de koblingen mellem sex og kærlighed uden at vide, hvor det bærer hen.


Paulo Coelho sætter fokus på forskellen mellem mænd og kvinder og de seksuelle barrierer, der efter Coelhos mening er tabu: at vi ikke er sandfærdige over for det andet køn, når det kommer til, hvordan kvinden tilfredsstilles seksuelt. Mænd vil ikke indrømme, at de ikke ved, hvordan en kvinde skal tilfredsstilles, og kvinden har ikke modet til selv at fortælle det, men lader bare, som om alt er i orden. Det passer godt på vores tid, hvor især medierne forårsager et stort pres af forventninger på mange områder, heriblandt det seksuelle, og derved fremprovokerer en følelse af ikke at slå til.


Jeg havde personligt svært ved at identificere mig med historien, da miljøet er mig meget fremmed, og Maria på sin vis i mine øjne fremstår meget kynisk. Hun har mistet troen på kærlighed, og hun er et meget ensomt menneske. Både den manglende kærlighed og ensomheden vil mange dog kunne bruge som identifikationspunkter, og så kan man jo også bare være almindelig nysgerrig og bruge det som motivation til at læse netop denne bog!


Oversat fra portugisisk af Gregers Steendahl efter 'Onze minutos'. Bazar, 2003. 299 sider.

Bogdetaljer

Forlag
Bazar
Oversætter
Gregers Steendahl
Faustnummer
24939049
ISBN
9788771160628
Antal sider
299

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer