Bog

Det brændende kors - Outlander

Af (
2018
)

Anmeldelse

Det brændende kors - Outlander af Diana Gabaldon

22 jun.18

Den gigantiske successerie er nu nået til femte bind, og med sine over 1000 sider er der igen garanteret historisk og romantisk underholdning i lange baner.

Diana Gabaldon er for længst blevet en international succes med sin lange og omfangsrige serie om Jamie og Claire Fraser og deres oplevelser i 1700-tallet. Serien omfatter indtil videre 8 bind på engelsk, men derudover har den produktive forfatter lavet en sideløbende serie om en af bipersonerne, den engelske officer John Grey, der starter med at være Jamies fjende, men som ender med at blive hans ven. En flot og spektakulær Tv-serie, som indtil videre har budt på tre sæsoner, har bestemt ikke gjort populariteten mindre.

Selvom man selvfølgelig har set omfangsrige og lange historiske serie før, kan man vist roligt sige, at ’Gabaldon’ ikke har sin lige, i hvert fald hvad omfang og emnekreds angår, og selvom dette bind er noget længe om at komme i omdrejninger, vil historien, plottet og gensynet med de elskede personer med garanti blive slugt råt af alle de mange fans.

Historien fortsætter umiddelbart efter begivenhederne i ’Trommer i det fjerne’. Året er 1771, og scenen er igen kolonitiden i Amerika. Jamie og Claire har efterhånden fået opbygget et levedygtigt lille samfund i bjergene i North Carolina, og mange af de landflygtige skotske højlændere har slået sig ned i nærheden. Datteren Brianna og hendes elskede er ligeledes kommet til, og med deres forestående bryllup synes alt at gå i den rigtige retning.

Men uroen truer i kolonierne. Folk er utilfredse med det engelske styre, med skatter og korruption, og de såkaldte Regulatorer begynder at skabe problemer. Guvernøren Tryon er nødt til at handle, og Jamie bliver beordret til som oberst at stille med en milits. I første omgang opløses konflikten, men snart bliver det til væbnet kamp, og blot nogle år frem i tiden lurer jo den amerikanske revolution.

Der sker selvfølgelig meget mere i denne lange roman, og selvom en god del af denne bog handler om det hårde og dagligdags liv som nybygger, en hel del om medicin og planter, og selvfølgelig en ganske stor mængde sex og kærlighed, er det med at holde tungen lige i munden for overhovedet at kunne følge med.

Historien er lige lovlig længe om at komme i omdrejninger, men den tålmodige læser belønnes igen med uventede drejninger i handlingen. I denne roman skifter fokus hele tiden mellem Claire og Jamie på den ene side og Brianna og Roger på den anden, og om ikke andet bliver beskrivelsen af personerne på denne måde endnu mere nuancerede.

Forfatterens enorme research garanterer igen for den rigtige historiske sammenhæng, og det eneste man som inkarneret fantasy-læser kan savne i dette bind er hele tidsrejseaspektet, som næsten slet ikke er til stede.

Selvom helteparret igen er skildret lige lovligt rosenrødt og potent, ødelægger det bestemt ikke hovedindtrykket af forrygende god underholdning.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Anders Juel Michelsen
ISBN
9788702221138
Antal sider
1152

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer