Bog

Derfor Shakespeare - en introduktion

Af (
2023
)

Anmeldelse

Derfor Shakespeare

20 maj.23

Danmarks fremmeste Shakespeare-kender har skrevet en vidunderlig introduktion til den berømte englænders store forfatterskab.

I sin nye bog ’Derfor Shakespeare – en introduktion’ guider Niels Brunse kyndigt læseren rundt i William Shakespeares skuespil og gør os samtidig klogere på den gådefulde forfatter og hans samtid. Bogen er oplagt læsning for alle Shakespeare- og teaterentusiaster og enhver, som gerne vil vide mere om det enorme forfatterskab.

Hvem kunne være bedre rustet til introducere danske læsere for William Shakespeares mange skuespil end manden, som senest har oversat samtlige 37 til dansk? ’Derfor Shakespeare’ er en medrivende gennemgang af alle Shakespeares mest kendte skuespil og samtidig en kærlighedserklæring til det engelske sprogs sandsynligvis mest betydningsfulde kunstner.

Bogen er bygget op i tre hoveddele, som hver tager hhv. komedierne, historiedramaerne og tragedierne under kærlig behandling. Undervejs dykker Brunse både ned i dramaturgi og persongalleri og udforsker Shakespeares inspirationskilder og virkningshistorie.

Det hele er voldsomt velskrevet og interessant, for Niels Brunse taber aldrig det mystiske og gådefulde hos Shakespeare af syne. Bl.a. fremhæver han dronning Gertrudes berømte beskrivelse af Ofelias druknedød i ’Hamlet’, som synes at forudsætte, at Gertrude har været vidne til begivenheden, men ikke forsøgte at hjælpe Ofelia. ”Men hvad er det egentlig der foregår her?” spørger Brunse. Og det er netop alle de ubesvarede spørgsmål og antydninger i Shakespeares tekster, som gør skuespillene så evigt fascinerende og levedygtige. Som Brunse selv siger et sted:

”Når man spiller Shakespeare i dag, sker der tit store bearbejdninger af teksten. Det ligger i teatrets natur – teksterne findes jo, man kan altid vende tilbage til dem, og forkortelser og stramninger kan fremhæve en bestemt synsvinkel på et drama og dets problematik. Men uden tekstens frugtbare, undertiden halvdunkle antydninger kan en Shakespeare-opsætning ikke leve.”

Der er mange lag og nuancer hos Shakespeare, men når Niels Brunse fører an, kan alle være med, for han mestrer kunsten at være enkel uden at forenkle. Så uanset om man kan ’Macbeth’ forfra og bagfra eller bare gerne vil kunne tale med, når snakken falder på Shakespeare, er der masser at hente i ’Derfor Shakespeare’. 

Bogdetaljer

Secondary title
en introduktion
Forlag
Gyldendal
Faustnummer
135616117
ISBN
9788702365917
Antal sider
209

William Shakespeare

William Shakespeare har præget andres forfatterskaber siden 1600-tallet med sine komedier, tragedier og historiske dramaer.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer