Bog

Den sidste mogul

Af (
2008
)

Anmeldelse

Den sidste mogul af F. Scott Fitzgerald

27 okt.08

Hollywood på vrangen - Scott Fitzgeralds ufuldendte roman.

Den amerikanske forfatter F.Scott Fitzgerald efterlod sig ved sin tidlige død i 1940 et ufærdigt romanmanuskript, som ved vennen og forfatteren Edmund Wilsons hjælp blev udgivet året efter som "The last tycoon". Romanen er nu næsten 70 år senere på dansk blevet til "Den sidste modul" og handler om storhed og fald i Hollywood i 1930'erne.

Hollywood-produceren Monroe Stahr, er helbredsmæssigt slidt op efter en hård karriere i filmbyen.
Han møder og forelsker sig i en fremmed kvinde Kathleen, der til forveksling ligner hans afdøde kone. Denne kærlighedsaffære er bogens omdrejningspunkt, mens vi ved siden af får del i alle ingredienser i en typisk Hollywoodfilm: magtkampe, penge, vold, sladder m.m.

"Den sidste modul" er ikke kun et billede på den californiske filmbys krise i overgangen fra stumfilm til talefilm, men i lige så høj grad et billede på 30'ernes USA.

Samtidig er bogen et spændende indlæg i F. Scott Fitzgeralds egen tid og oplevelser i Hollywood
med de problemer, som fulgte med fra både filmbyens og forfatterens side af.
Dog giver disse efterladte fragmenter af en roman en uens læseoplevelse. Velvidende af Fitzgerald til det sidste rettede i sine manuskripter, gør jo at vi ikke med sikkerhed kan vide om det skrevne står til troende.

Når det er sagt så er ”Den sidste modul” til gengæld et lille indblik i en forfatters (ufuldendte) værksted - og tak for det!

Oversat fra amerikansk af Juliane Wammen efter 'The last tycoon'. Bahnhof, 2008. 207 sider.

Bogdetaljer

Forlag
Bahnhof
Faustnummer
27417787
ISBN
9788792095176
Antal sider
207

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer