Bog

Den fnuggede himmel-pop-trompet

Af (
2018
)

Anmeldelse

Den fnuggede himmel-pop-trompet af Birgitte Krogsbøll

15 jan.19
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

En formidabel tornado af ordlege og fabelagtige naturalistiske illustrationer, der skaber nye ord og løfter deres indbyrdes slægtskab til nye humoristiske højder.

Jeg kan slet ikke stå for denne bog. Mange års møder med forskellige ord havde på ingen måde forberedt mig på de ord, jeg mødte i denne bog. Jeg har aldrig mødt et ’bisseknæ’ før eller været så heldig at se noget så underfundigt som ’mellem-ellens nælde over under-ellens vælde’. Det har jeg nu. Og mere til. Kamilla Wichmanns illustrationer er virkeligt smukke og i denne bog, hvor hver illustration er et kunstværk.

Birgitte Krogsbøll er kendt for sine lister, og dem er der masse af, både over 'grønne ting’, ’røde dyr’ og ’træer fra smalt til bredt til står og vifter med bladene’. En finurlig forståelse af, hvordan man kan inddele alt, man møder, ligesom man vil, og samtidig en måde at overskue verden på, som taler til børns fantasi.

Legende ord, rim og vers er billedligt sat op sammen med de smukke illustrationer, som skaber en fin velovervejet ro i hvirvelvinden af ord. Som en bygnings rolige ramme omkring glade legende børn en dejlig lørdag formiddag på et smukt bibliotek.

Bøger med rim og remser er meget populære hos børnefamilier, og denne bog er i den grad velegnet til højtlæsning, efter den voksne lige har brugt et kvarter på at gennemlæse den selv, ladet sig begejstre og øvet sig på ordene og overvejet forklaringer ud fra emner som ’musikinstrumenter og steder, de skal spilles’ eller ’huse der kan være hæk imellem’?

’Den fnuggede himmel-pop-trompet’ ligner den første billedbog, som de to lavede sammen, Funkelgnister, som også er både meget smuk og sprogligt virkeligt fin. De naturalistiske illustrationer minder om Carlsens douchefarvede dyreleksika eller nogle af de virkeligt flotte ’Kort over verden’ for børn.

Bogen er støttet af Statens Kunstfond, og voksne vil elske dens ord-poesi. Kunstneriske billedbøger som denne er ofte meget populære hos voksne. ’Den fnuggede himmel-pop-trompet’ er ingen undtagelse, og den kræver en form for formidling, da en del af ordene er ret svære, og den samlede forståelsesramme kan kræve mere end én gennemlæsning for selv den mest fantasifulde læser. Men hvor voksne skal hjælpe børnene med de sværeste ord, skal vi derimod have hjælp af børnene til at låse op for den glemte barndoms sjove ordlege.

Bogdetaljer

Forlag
Høst & Søn
ISBN
9788763854894
Antal sider
35

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser