Bog

Adams forbandelse

Af (
2015
)

Anmeldelse

Adams forbandelse af Robert Zola Christensen

01 okt.15
AfAnne Klara Bæhr
Skribent

Solid spændingsbog med et lige lovligt kringlet plot, hvor en forskers interesse for 2. verdenskrig optræder i en uhellig alliance sammen med interessen for billeder af børn.

’Adams forbandelse’ er anden bog om PET-manden Bent Kastrup, som vi mødte i ’Is i blodet’ fra 2013. Nu vender han tilbage i en ny spændingsbog, der også foregår i videnskabens verden. Titlen hentyder til et dokument, der findes hos en afdød forsker. Dokumentet har titlen ’Adams forbandelse’ og hentyder til det faktum, at kvinder i løbet af få generationer vil være i stand til at reproducere sig selv – og således gøre manden overflødig.

Gunnar Kollte-Hansen, der forsker i genteknologi på Kennedy Centret i København, findes af en gruppe spejdere nedgravet i Vestskoven ved København. Det viser sig, at han er blevet mishandlet og levende begravet. Kollte-Hansen har ikke familie og har ikke haft social kontakt med sine kolleger. I sin forskning var han bl.a. i gang med at udarbejde et genom-katalog over hele befolkningen på Færøerne og involveret i forsøg med genmodificerede afgrøder. Privat var Kollte-Hansen passioneret samler af nazistiske effekter fra 2. verdenskrig og medlem af en veteranforening. Spørgsmålet er, om genforskningen kan have en sammenhæng med nazisternes store interesse for det ariske menneske. Det viser sig snart, at han ud over interessen for 2. verdenskrig også har interesseret sig for spejderdrenge og billeder af børn.

Efterforskningen bringer Bent Kastrup til Færøerne, hvor han møder et kærestepar, der lider af en uhelbredelig genetisk sygdom. Kvinden, der har arbejdet tæt sammen med Kollte-Hansen, forsøges myrdet og hendes kæreste, der sidder i kørestol findes druknet. Der sker flere mord både i Danmark og på Færøerne, men efterforskerne har svært ved at finde ”den røde tråd”.

Romanen tager sit udgangspunkt i mange faktuelle ting, såsom udarbejdelsen af genom-kataloget over Færøernes befolkning og forsøg med genmodificerede afgrøder. Genteknologi og genmodificerede afgrøder er politisk varme emner og noget, der i den grad skiller vandene. Og så er der penge, mange penge i teknologierne. Men vil nogen myrde for den viden? Bogen er langt hen ad vejen både geografisk og tidsmæssig korrekt, men der sniger sig desværre nogle faktuelle fejl ind. Hvordan kan Kollte-Hansen fx blive myrdet om aftenen lørdag den 27. april og blive fundet om formiddagen søndag den 27. april, når den 27. april 2015 var en mandag? Senere i bogen passer dato og ugedag sammen. Vestskoven og vejene omkring beskrives geografisk korrekt, så hvorfor bliver spejderdrengene kørt til Lyngby politistation, når Vestegnenes politistation i Albertslund ligger klods op ad Vestskoven?

Undervejs bliver 2. verdenskrigsporet til dels fortrængt af et pædofilispor. Pædofili er en yderst alvorligt problem, men emnet er måske ved at være udspillet i spændingslitteraturen. De to spor bliver dog kædet ret fikst sammen med spejderbevægelsen. Og der fungerer bogen. Det er meget grumt, hvad der sker her. Der er mange handlinger og mange spor, men heldigvis opsummeres det hele undervejs med et hjælpe-diagram over sagen på side 168.

Bogen er spændende, men jeg synes, der er lidt for mange handlinger, og at nogen af dem ender blindt. ’Adams forbandelse’ er måske i virkeligheden den svære toer. Jeg giver dog gerne Bent Kastrup og Robert Zola Christensen en chance til.

Originally published by Anne Klara Bæhr, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
51965523
ISBN
9788702171488
Antal sider
340

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser