Bog

87 sekunder

Af (
2017
)

Anmeldelse

87 sekunder af Lone Theils

18 apr.17
AfHelle Post
Skribent

Et lig i Christianshavns Kanal sætter politiet på sporet af en seriemorder i denne krimiperle, som bør suppleres med radioudsendelserne, hvor Theils researcher for åben mikrofon.

En ung kvindes lig fiskes op af Christianshavns Kanal. Efterforsker Georg Guldmann har vagten og må sande, at der ikke er mange spor. Er kvinden faldet i kanalen, eller er hun blevet skubbet? Ingen har tilsyneladende set noget, hverken de omkringboende eller cafégæsterne i området. Men da det viser sig, at den unge kvinde har et mærkværdigt brændemærke, som var hendes arm blevet skoldet i dampen fra kogende vand, og den pernitne retsmediciner finder et mikroskopisk mærke fra en nål på hendes skulderblad, er der måske alligevel tale om en forbrydelse. Det endelige bevis får Guldmann, da kvindens veninde melder hende savnet. Veninden har modtaget et mærkeligt lommeopkald på sin telefonsvarer, der tyder på, at kvinden er blevet forfulgt. Politiet ved nu, at de står med liget af kokkeeleven Amalie Frederiksen.

Dette er en af de korteste og mest direkte krimier, jeg længe har læst. Sproget er meget kortfattet og uden dikkedarer, hvilket er befriende og giver plads til fantasien. Der er ikke lange beskrivelser af omgivelserne. Kun gadenavnene giver et fingerpeg om, hvor vi er, så lokalkendte vil vide, hvordan der ser ud. Andre må selv tænke sig til det. Desuden er alt uvedkommende skåret væk. Det giver en meget præcis fortælling, der ikke følger flere forskellige spor. Dette træk er usædvanligt for krimier i dag. Det er efterhånden skik og brug, at man følger flere personer og sager i hver krimi, og at alt føres sammen til sidst. At man her nøjes med at følge én hovedperson og én sag gør, at selve sagen er i fokus, men også at man ikke kommer helt tæt på bipersonerne. Det gør dog ikke noget, tværtimod er det nærmest befriende, at man kun er inde i hovedet på en person.

Jeg er imponeret over, hvor godt denne lille perle af en krimi er skåret. Det er interessant at se, hvad Lone Theils har fået ud af dette eksperiment, hvor bogen er blevet til for åben mikrofon. Bogen er et samarbejde med DR Radio P1, hvor Lone i løbet af en række udsendelser udfolder sin research for lytterne. Efter at have læst bogen blev jeg nysgerrig, og jeg måtte høre udsendelserne. Jeg må sige, at det er vældig interessant at være med på en lytter, når en krimiforfatter får en idé. I skrivende stund har jeg hørt to udsendelser, og jeg kommer bestemt til at podcaste de sidste på et senere tidspunkt. Her må jeg lige indskyde, at det nok er en fordel at læse bogen først, da der muligvis kan ende med at komme spoilere i løbet af udsendelserne. 

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Faustnummer
53072747
ISBN
9788711691519
Antal sider
192

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser