Bog

Stilleleg

Af (
2019
)

Anmeldelse

Stilleleg af Lone Theils

04 nov.19

I denne hæsblæsende krimi spiller Lone Theis på tidens frygt for islamistisk terror og afdækker nogle af de store sociale problemer i dagens England.

Selv om alt på overfladen emmer af idyl, er der noget helt galt i den lille, søvnige, engelske by Toppingham. Da en af byens markante politimænd findes brutalt dræbt, peger alt i retning af islamistisk terror, jihadister og IS-krigere, for han er blevet halshugget med en krumsabel, og en video af drabet er lagt ud på nettet. Jihadistsporet forstærkes, da lederen af en pigeskole kort efter findes hængt med begge hænder hugget af. Byens kvindelige borgmester maner til ro, men den samlede presse er hurtig til at trække islamistkortet.

Den danske journalist Nora Sand bliver sendt til Toppingham for sit magasin Globalt for at dække sagen, og her møder hun et samfund med mange fortrængninger. Det viser sig hurtigt, at den dræbte politimand ikke var lige populær overalt, og at han ud over sin beskedne løn i politiet måtte have haft andre indtægter, der fx gjorde det muligt for ham at eje en Jaguar XJ. Der er tilsyneladende ingen Syrienskrigere i byen, men til gengæld et pakistansk familiedynasti, der har en grillbar og sidder tungt på et taxaselskab. Under overfalden foregår der andre lyssky forretninger, og meget tyder på, at de har nære forbindelser til politiet, der holder hånden over dem.

Mens efterforskningen kører, støder Nora på en ganske ung pige, der flakker rundt i byen. Pigen bor på en institution for utilpassede unge, hun har ingen familie og stikker af med jævne mellemrum. Da Nora har fået pigen indlagt plakatfuld, efter at politiet intet ville gøre, graver hun dybere i pigens historie, og det viser sig, at også andre helt unge piger turer rundt og forsvinder i op til flere dage ad gangen. Gennem en præst får Nora kontakt til en mand, som sammen med sin nu afdøde hustru har givet husly til flere unge piger, der alle har været seksuelt misbrugte og påvirkede af sprut og stoffer. I sin dagbog beskriver hustruen det som ” Byens perverse stilleleg”.

Lone Theils, der har boet i London i mange år, har et godt kendskab til det engelske samfund, så indenfor krimiens rammer får hun fortalt om nogle af Englands store sociale problemer, bl.a. de usædvanligt mange teenagegraviditeter. Hun fortæller om lillebyens fortielser, hvor myndighederne dækker over de grimme sandheder, mens hun spiller på tidens frygt for islamistisk terror. Lone Theils skriver skarpt, journalistisk og bruger ind imellem et ret malende billedsprog, som når hun om en person skriver, at ”han skiller sig ud som en påfugl i en hønsegård”.

Fra tidligere ved vi, at Nora Sand har haft et forhold til politimanden Andreas, der desværre for hende har fået et barn og er blevet gift med en anden. Nora og Andreas holder dog stadig forbindelsen, de er stadig forelskede i hinanden, og hos Andreas er alt ikke, som det burde være. ’Stilleleg’ er fjerde bog i serien om Nora Sand, og jeg synes, at Lone Theils er på toppen i denne hæsblæsende krimi, der sagtens kan læses selvstændigt. Alt er måske ikke helt troværdigt, men skal det være det i en krimi? Jeg glæder mig til at høre mere, og specielt glæder jeg mig til at følge udviklingen i Noras og Andreas forhold, for bogen slutter med en rigtig cliffhanger.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Faustnummer
47110173
ISBN
9788711568460
Antal sider
394

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer