Hvilke bøger har Litteratursidens redaktion anbefalet til flest?
"Kan du anbefale en god bog?" er et af de spørgsmål, vi ofte får stillet. Se hvilke bøger redaktørerne anbefaler igen og igen.
Sommerfugledalen - et requiem af Inger Christensen
Inger Christensens sonetkrans 'Sommerfugledalen - et requiem’ er den bog jeg har anbefalet flest gange i mit liv. Hver gang jeg læser den, bliver jeg overvældet, ja næsten væltet omkuld, af digtenes voldsomme, nærmest kosmiske kraft. En kraft, som både rummer livet og døden: ’glimt af skræk og skønhed går i ring’. Den skabelse og tilintetgørelse, som digtene så smukt kredser om, gennemgår læseren også.
Man mødes af dødens blik – et møde som i et (øje)blik lader evigheden komme til syne. Inger Christensens messende oplæsning af digtene forstærker samlingens stemning af dødsmesse. Tilbage i ’97 mødte jeg Inger Christensen og talte med hende om digtene, og det møde vil for altid sætte digtene i et særligt lys.
- Chefredaktør, Lise Vandborg
Madame Bovary af Gustave Flaubert
Siden jeg læste ’Madame Bovary’ første gang, har jeg nok anbefalet den til samtlige i min omgangskreds, som var fortabte i deres valg af næste læseoplevelse.
For mig at se er Flauberts hitroman én af de bedste bøger, der nogensinde er skrevet, og samtidig en glimrende introduktion til de store franske klassikere. Og at videregive dette tiltaler en frankofil type som mig.
- Redaktør, Emma Karlebjerg
Alt må vige for natten af Delphine de Vigan
I 2008 begik den franske forfatter Delphine de Vigans mor selvmord. ’Alt må vige for natten’ er datterens gribende romanportræt af sin mor, hvori hun forsøger at finde årsagerne til morens og familiens smerte. Denne roman har gjort et gigantisk indtryk på mig, og jeg anbefaler den ofte - og også resten af de Vigans fremragende forfatterskab, hvori hun flere gange eksperimenterer med at blande fiktion og fakta.
- Anmelderredaktør, Barbara Rugholm
Sexmagasinet af Sofie Riise Nors
’Sexmagasinet’ er en bog, jeg vil anbefale vidt og bredt. Med humoristisk og grov streg forsøger den feministiske tegneserie at løse patriarkatets gordiske knude, og bogen er både tilgængelig, underholdende, udfordrende og oplysende. Man kan både blive klogere på pink tax og erotisk kapital alt imens populærkulturens fetichering af kvindevold tages under skarp behandling.
Forfatter Sofie Riise Nors har også styr på sine referencer, som fremhæves, så den nysgerrige kan gå på yderligere opdagelse i teori og begreber fra den moderne feministiske debatbog.
- Redaktør, Sofie Holm Nielsen
Døgnkioskmennesket af Sayaka Murata
En gang imellem møder man en bog, man har lyst til at dele med hele verden. Sådan én mødte jeg i 2019: ‘Døgnkioskmennesket’.
Fortællingen om Keiko, der har dedikeret sit liv til en døgnkiosk, er nemlig vittig, men ikke til at grine af! Den er skingrende skør, men til at forstå! Den er proportionsforvrængende, men såre menneskelig!
Den lille roman giver et velkomponeret og kritisk billede af samfundets idealer og de prioriteter, vi moderne mennesker har i livet. Især kvinders mange trængsler for at “passe ind” er udstillet, og i tilgift giver romanen en interessant indføring i mikrosamfundet i en japansk døgnkiosk.
- Digital redaktør, Nadja Agerbak
Gode læseoplevelser spreder sig som ringe i vandet. Derfor er vi er nysgerrige: Hvilken bog har du anbefalet til flest? Giv dine litterære opture videre til andre på Litteratursiden stand på Bogforum.
Kommentarer