Fra torsdag til søndag inviterer Louisiana Literature for ottende år i træk til internationale, appetitvækkende og mangfoldige litterære oplevelser i Humlebæk.
I alt 54 navne er på litteraturprogrammet, der inkluderer de feministiske ikoner Chris Kraus og Zadie Smith, Nobelprismodtageren Svetlana Aleksijevitj, det folkekære ægtepar Siri Hustvedt og Paul Auster og nye latinamerikanske stemmer som Samanta Schweblin, Valeria Luiselli og Álvaro Enrigue. Samtidig med et stærkt fremmøde af danske forfattere. Der bliver brug for hurtige zigzag-løb for at nå det hele!
Inden Louisiana åbner dørene op for det litterære sommertræf, vil jeg fremhæve et par forfattermøder, du ikke bør gå glip af fra programmet.
TORSDAG
Paul Auster (USA)
En af vor tids største forfattere, den amerikanske superstjerne Paul Auster, åbner litteraturfestivalen. Vi kender ham alle for romanerne Brooklyn dårskab, Sunset Park og New York trilogien, som har opnået klassikerstatus. Men på festivalen vil blikket være rettet mod hans aktuelle murstensroman 4 3 2 1, som vores anmelder beskriver, er “ [...] et legende og unikt værk om en drengs og ung mands identitetsdannelse i flere versioner, der alle fortæller om at vokse op i en jødisk slægt i efterkrigstidens USA.”
FREDAG
Svetlana Aleksijevitj (Hviderusland)
Selvfølgelig skal jeg høre Nobelpristageren Svetlana Aleksijevij fredag eftermiddag. Sammen med Carsten Jensen skal hun tale om krigen og den desperate kamp for overlevelse. Jeg er halvvejs i Krigen har ikke et kvindeligt ansigt og er slået fuldstændig i gulvet af den originale historisk-dokumentariske beretning, der giver læseren kvindernes øjenvidneberetninger og perspektiver om krigens væsen og hverdag.
Chris Kraus (USA)
Det er smart at høre Chris Kraus, da det samtidigt fører mig direkte i favnen på Emma Holten. Den danske aktivist, som betragtes for at være en af de mest markante stemmer inden for feminisme og ligestilling i Danmark, har skrevet efterordet til den danske udgave af Kraus’ feministisk manifest ‘I love Dick’. Jeg forventer nogle spændende perspektiver og vinkler på brevromanen, som kan føres op til den nye feminisme.
Jenny Offill (USA)
Jeg er faldet helt pladask for Jenny Offill og hendes lille roman Afd. for grublerier, der blev udnævnt som en af årets bedste bøger i 2014 af New York Times Book Review, da den udkom samme år. 'Afd. for grublerier' er Jenny Offills rammende portræt af en moderne kvinde, kunstner og mor i opløsning, men samtidig er værket en meta-roman om ‘det at skrive’, om sprog og om vejen mod kunsten.
Siri Hustvedt (USA)
Her kræves der næppe nogen videre introduktion eller grund. Hun er jo fantastisk og efter sigende kan hun tryllebinde sit publikum. Hvis du endnu ikke har læst noget af Siri Hustvedt, så begynd med Sommeren uden mænd og bevæg dig videre derfra.
Supapawa med Caspar Eric (Danmark)
Caspar Eric er en af vores nyere lyriske talenter. Han er altid værd at lytte til. Så når han optræder på Danmarks smukkeste museer, er der al mulig grund til at møde op. Jeg regner med at gå hjem fra Louisiana med dejlig musik og poesi i kroppen, når Supapawa blæser ordene op fra hans seneste digtsamling Avatar.
LØRDAG
Naja Marie Aidt (Danmark)
Naja Marie Aidt har for længst kvalificeret sig til titlen som en af Danmarks bedste forfattere. På festivalen vil hun for første gang gå på scenen med Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage, en bog der krævede tilløb for mig at læse. Den hjerteskærende bog om hendes sorg efter hun mistede hendes søn, sidder stadig under huden på mig og kommer til at gøre det i rigtig lang tid. At noget så tragisk kan beskrives så smukt, så poetisk.
Édouard Louis (Frankrig)
I år er den politisk bevidste litteratur stærkt repræsenteret på festivalprogrammet. Og en af de forfattere, der har gennemgået en politisk, litterær vækkelse er den franske forfatter Édouard Louis. I foråret udkom han med den selvbiografiske roman Voldens historie om den vold, der gennemsyrer samfundet og har store konsekvenser for den måde, vi er sammen på.
Zadie Smith (England)
Zadie Smiths nye roman om venskab, klasse, mor-datter forhold og racisme er ikke blot af en ekstrem høj litterær standard, den er både gribende og går utrolig tæt på sin læser. Af den grund, kunne jeg ikke få armene ned, da Smith blev offentliggjort på programmet.
SØNDAG
Zadie Smith (England) og Valeria Luiselli (Mexico)
Vigdis Hjorth åbner Louisianas sidste dag, men jeg springer den nominerede til Nordisk Råds litteraturpris over for nu, da hun gæster Authors in Aarhus senere på efteråret. Hendes roman Arv og miljø er blandt de bøger, jeg har anbefalet til flest og mit eksemplar er da også konstant udlånt til venner og kollegaer. I stedet begynder jeg dagen ud med noget af det Louisiana gør allerbedst; sætte spændende forfattere sammen - her en af mine favoritforfattere Zadie Smith sammen med den nye mexicanske stemme, Valeria Luiselli.
Suzanne Brøgger og Jørgen Leth (Danmark)
Festivalens store finale udspiller sig mellem Suzanne Brøgger og Jørgen Leth, som får æren af at tale sammen som de sidste på dette års Louisiana Literature og dermed runder festivalen officielt af.
Ikke at forglemme, byder Louisiana også på en Lydtur, hvor populære publikumsmagneter som Merete Pryds Helle, Klaus Lynggaard og Thomas Rydahl, og unge forfattere som Ursula Scavenius, Cecilie Lind og Pernille Abd-el Dayem har udvalgt et kunstværk, et sted eller en erindring fra Louisiana, som de har skrevet en tekst om og omsat til lydture, som kan opleves via iPods på festivalen.
Som besøgende på Louisiana bliver man præsenteret for et eminent udbud af udenlandske og danske forfattere, litterære meningsdannere og moderatorer. Spektrummet er bredt og programmet tætpakket, og det er i sig selv en kunst at skulle vælge hvilke klassiske interviews, forfattersamtaler og oplæsninger, der skal prioriteres, hvornår der skal lyttes til årets lydtur, og hvornår der skal nydes picnic på Louisianas grønne arealer.
Kommentarer