01 jun.15

Tema

Ytringsfrihed og terror

Jakob Vedelsby

Frygtens pris

Ord og tegninger kan udløse voldsomt negative reaktioner, men det må aldrig få os til at miste troen på kunstens forandrende kraft og vitale samfundsbetydning. Det skriver Dansk Forfatterforenings formand, Jakob Vedelsby, der frygter, at ikke mindst statsfremkaldt selvcensur blandt forfattere, illustratorer og andre kunstnere vil brede sig i Danmark efter terrordrabene i Paris og København.     

 Af Jakob Vedelsby, forfatter og tidligere formand for Dansk Forfatterforening

Læs mere

Den faldende mand

Den faldende mand

'Den faldende mand' er Don Delillos forsøg på at forstå og give mening til meningsløsheden omkring terrorangrebet d. 11. september 2001. I både handling, stil og sprog kortlægger han den kollektive amerikanske bevidsthed efter angrebene.

Læs mere

Kommentarer

2 kommentarer
AfThomas Vang Glud
ons, 24/06/2015 - 11:07

I chefredaktør Lise Vandborgs seneste blogindlæg Det ulmer både i det indre og det ydre peges der på en række indadvendte værker i dansk litteratur, som hun med rette betegner som politiske (og udadvendte) værker. Artiklen er bl.a. en kommentar til hele debatten om den navlebeskuende litteratur... at den måske ikke er så indadvendt, som det umiddelbart ser ud til. 
Det falder mig ind, at vi sjældent taler (i avisen såvel som på Litteratursiden) om den slags værker, som er udvalgt til temaet ytringsfrihed og terror. Er det fordi værker som Fjenden i spejlet, Terrorist og Tribeca Sunset i virkeligheden er svære at tale om? Undgår de indirekte at træde på visse knapper eller vægter de spændingen højere end de politiske spørgsmål?
man kan også præsentere paradokset sådan her:
Hvordan kan romaner om terrorister og verdensomspændende kriser være mindre politiske end romaner med titler som Alene hjemme, På ryggen af en tyr og Hun er vred?

AfTue Omø
man, 15/06/2015 - 14:17

Hej Tue Omø
Jeg svarer lige lidt forsinket. Skulle lige finde ud af, hvordan svarsystemet virker her, og jeg var fejlagtigt havnet på din forfatterside og ikke din bruger.
Tak for din kommentar. Du har i den grad ret. Det er vigtigt, nødvendigt og interessant, at forfattere og digtere som dig selv skriver om hændelser, der i sidste ende rammer en hel nation, et hel folkefærd, en hel union eller måske en hel verden. Er der en måde hvorpå man kan samle alle digte om episoden? Opererer man med en eller anden form for katalogisering på fyldepennen? Jeg vil nemlig gerne dele kilden, men hvordan sikrer man lige, at brugerne på Litteratursiden finder frem til de rigtige tekster?
mvh Thomas Glud
Tue Omø:
Jeg fik din kommentar og dit spørgsmål, men har ikke helt en idé om det kan lade sig gøre at samle alle indlæggene. Der skal man nok have fat i redaktionen, Kenny som en af dem hedder, kan måske finde en løsning. Jeg ved bare at vi er mange som har sat vores præg på debatten inde på fyldepennen.dk, og som du selv siger kunne det være en god idé at få dem frem og sat i en bredere kontekst. Spørg redaktionen om der er en løsning på at få samlet disse indlæg. Jeg kender selv til mit eget og et af de mest debatterede skriverier som er skrevet af Sababth derinde. Det er nok den vej det skal gå. Skriv endelig tilbage hvis det lykkes dig.
Nu fik jeg så lige svaret af en anden vej, men jeg skriver det lige igen her. Jeg kom nemlig lige til at tænke op, at jeg kunne skrive et indlæg på fyldepennen, og spørge om det var muligt. Jeg vil straks sætte en debat i gang og der i gennem få kontakt med redaktionen. En af brugerne på fyldepennen Sabbath, har skrevet et digt der hedder myrderier, og som er heftigt kommenteret. Han sendte en kommentar til min.
 

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer