Litteratursidens 10 års jubilæum blev fejret på BogForum med cava, oplæsning og en kulturminister, som talte om Litteratursiden som et aktivt fællesskab, hvor vi diskuterer litteratur.
Det var en festlig dag for Litteratursiden. Champagneglassene stod på række, og omkring kl. 15 myldrede bibliotekarer, forfattere, journalister og ikke mindst litteraturelskere og brugere af Litteratursiden til standen på bogmessen, hvor Litteratursiden fejrede, at man nu gennem ti år har leveret viden, inspiration og skabt en samtale om litteratur, som rækker vidt ud i den danske befolkning.
Den første taler til at sige tillykke til Litteratursiden var kulturminister Uffe Elbæk, og han indledte med at slå fast, at man ikke skal tage Litteratursiden for givet.
- Når der er en institution som litteratursiden.dk, så er det fordi, der har været nogle ildsjæle, som har fået den her idé og arbejdet med den igennem ti år nu.
Ifølge kulturministeren er det største skifte i Litteratursidens udvikling, da brugerne begynder at kunne bidrage til sitet.
- Det er der, hvor I går fra at komme med gode anmeldelser af og overvejelser om bøger til faktisk at inddrage læserne og borgerne og dermed skaber et aktivt fællesskab omkring et sted, hvor vi diskuterer litteratur og de litteraturoplevelser, vi har haft, de tanker vi gør os omkring de gode historier, og hvad gode historier kan gøre for os som dem, vi nu engang er.
Kulturminister Uffe Elbæk talte også om det særlige, som litteraturen – og Litteratursiden - kan.
- Litteraturen er jo et spejl for vores egne følelser, og alle jer, det står her, I elsker litteratur, og I kan garanteret alle sammen huske de bøger, som har gjort særligt indtryk på jer. Og det er jo bøger, som gør indtryk på forskellige tidspunkter af vores livsfaser. Nogle bøger gør et særligt indtryk på os, når vi er børn og teenagere og videre op til første skilsmisse, næste forelskelse og så kan vi køre hele vejen. Og vi har brug for at læse historier, som aktiverer vores følelsesliv og når ind og rører nogle steder i vores sjæl, som vi ikke vidste, vi havde. Og det er jo det, som Litteratursiden kan - den kan dele oplevelser, erfaringer, refleksioner. Jeg var inde og kigge på jer i dag for at se, hvad der er af gode opslag lige nu, og jeg blev sådan helt glad. Jeg tænkte: hvor er det dejligt – for læserne, for borgerne men også for biblioteksvæsenet.
Uffe Elbæk gav ordet videre til forfatter Trisse Gejl, som var Litteratursidens første forfatterambassadør. Hun holdt en festtale, hvor hun sammenlignede Litteratursiden med ’en giga mumlen, altså millioner af stemmer, der blander sig, en litterær mumlen, en kæmpe pumpende organisme, sådan opfatter jeg det’.
Trisse Gejls tale var inspireret af forfatteren William S. Borrough og hans berømte cut-up teknik, hvilket betød, at hun havde taget alle de blogindlæg, hun havde skrevet som forfatterambassadør på litteratursiden i 2007, klippet dem i stumper og stykker og sat dem sammen påny. Ifølge forfatteren kom der en langt større fornuft ud af det, end hun selv kunne have fundet på. Det kan måske diskuteres, men underholdende var det, og første del af denne cut-up tale lød således:
- Kære læser. Desværre er det frygteligt svært som forfatter at blive taget alvorligt. Jeg slog dynen til side og kiggede søvnigt ud over byens røde tage og minsandten – nogen forekom sludrende: Pia Tafdrup, Kennedy, min lille stribede dragt.
Efter Trisse Gejls festtale kom Litteratursidens forfatterambassadør her i efteråret, Dy Plambeck, på scenen. Plambeck fortalte, at for hende er Litteratursiden først og fremmest et sted, der er fyldt med entusiasme, og det smitter både af på forfatterne og og dem, som bruger sitet.
- På litteratursiden bliver der skabt et fællesskab, hvor forfatterne også kan gå i dialog med læserne. Fx er der i den her måned en læseklub om min bog ’Gudfar’, hvor jeg også deltager i diskussionen. Og det er ret interessant for mig som forfatter, for det er noget andet, end når man selv er ude at holde foredrag, fordi det her er over tid, faktisk en måned, hvor man kan komme i kontakt med læserne og have en samtale faktisk over tid.
Litteratursidens chefredaktør, Lise Vandborg, sluttede festlighederne af med at sammenligne de ti år med Litteratursiden med netop – en fest.
- Det har aldrig været en lukket fest. Den er blevet større og større, er åben 24 timer i døgnet og har ført til flere nye partnere undervejs. Festkomitéen har altid været meget engageret i festforberedelserne og samtidig skabt en meget personlig stemning, sagde chefredaktøren om Litteratursidefesten, som nogle i starten syntes var lidt for pæn, men som er blevet vildere med årene.
Således sluttede en festlig fejring i højt humør, men det var bestemt ikke afslutningen på festlighederne på Litteratursidens stand på dette års BogForum i Bella. I morgen lørdag går det løs igen med redaktionens anbefalinger af årets bedste bøger samt samtaler med Katrine Marie Guldager og Lisbeth Zornig Andersen.
Kommentarer