23 jan.12

Anmeldelse

Den åndløse dansker af Sørine Gotfredsen

Kommentarer

6 kommentarer
AfKaj Hansen
man, 23/01/2012 - 22:01

Kære Merete Trap.

Jeg mener ikke, at du skal være så indigneret over Sørine Gotfredsens bog, Den åndløse dansker. Jeg følte mig da også ramt, men det gør jeg da ofte, når jeg læser kritik skrevet af folk, som er klogere end mig selv.  Du må da også af og til føle, at der også imod dig kan rettes en form for kritik, som var værd at tænke over. Nu er du jo ikke den eneste, der kalder Sørine Gotfredsen for en selvretfærdig farisær, hvilket jeg tror skyldes, at hendes meninger på mange områder ikke er helt politisk korrekte. Det var derfor jeg i min anmeldelse skrev, at hun skulle læses uden fordomme.

Nu er tanken om, at der er sket et skred i danskeres ånfuldhed nok mere nærliggende for en mand i min alder. Jeg har børn, hvoraf nogle vel er på din alder, og de kalder mig jo for en gammel åndssnop. Ja de påstår endda, at jeg er så finkulturel, at jeg ser ned på dem, fordi jeg f. eks. ikke læser det samme som de gør, og sommetider er et gammelt vrøvlehoved.

Til gengæld så føler jeg selv, at jeg i forhold til mine forældre er særdeles åndløs. Min far var husmand med 7 års skolegang, kom aldrig uden for landsbyen, men læste alt, hvad der var i sognets bibliotek. Men for mig står han som et særdeles åndrigt menneske, selv om han aldrig gjorde sig bemærket.

Så jeg føler i høj grad, at der er en vis deroute i gang med hensyn til åndrighed i Danmark. Mine børn og sikkert også du vil sikkert hævde, at der bare hele tiden sker en udvikling, og hvis man ikke følger med i den, så mener man, at tiden er af lave, og måske har I ret, men det må da være godt, at vi får lejlighed til at give det hele et serviceeftersyn, og jeg mener, at det er uretfærdigt, mod Sørine Gotfredsen, når man anklager hende for ar være farisærisk, og mener, at hun ikke kan tillade sig at kritisere andre. På mange andre områder accepterer man da fuldt ud, hvis en eller anden kritiserer danskerne for et eller andet. Men der er måske visse ting, som man gerne må kritisere danskerne for, og andre ting, som man ikke må kritisere danskerne for. Jeg er bange for, at det er her hunden ligger begravet.

Til sidst lige en lille sjov historie. For nogle år siden havde vi en japansk pige boende et halvt års tid. Hun var med ved, mange familiesammenkomster, hvor hun sad og hørte på vores samtaler. Så en dag sagde hun: ”Hvorfor taler I danskere altid kun om penge og pension”. Da fik vi noget at tænke over.

Det er i øvrigt ikke rigtigt, at hun dømmer alle danskere til at være åndløse, for hun har da også mange eksempler på det hun mener, er åndrige danskere. Om hun regner sig selv med til disse, skal jeg være usagt, men jeg  må indrømme, at jeg regner hende for en af dem, som er værd at læse.

Afgrete jørgensen
tir, 24/01/2012 - 12:48

Som svar til af Kaj Hansen

Kaj, jeg er bestemt enig med dig i tankerne her. Det kunne være spændende hvis man gik ind i den debat hun rejser, satte sig ind i dem og snakkede om det, punkt for punkt og med åbent sind.

Merete Trap rejser et spørgsmål, som nok også kunne diskuteres, nemlig om man kun må rejse en kritik af andre, hvis man selv er ufejlbarlig? "Du må ikke kaste med sten osv..."

Interessant emne.

AfMerete Trap
tir, 24/01/2012 - 13:03

Som svar til af moldt

Kære Begge.

Det er rigtig dejligt at få respons på sin anmeldelse - og der er jo nok at diskutere i dette emne.

Derfor vil jeg opfordre jer begge til at melde jer ind i "fagbog

klubben", hvor bogen kommer til debat i april. Sørine Gotfredsen vil selv deltage i debatten - ligesom jeg vil gøre... og jeg er sikker på at vi får en spændende og ikke mindst åndrig debat :-)

 

bedste hilsener Merete Trap

AfKaj Hansen
tor, 26/01/2012 - 21:50

Som svar til af moldt

Kære Merete Trap.

Der var en ting i din anmeldelse, som jeg har gået og tænkt over. Du skriver: ”Men måske er det bare fordi jeg selv er åndløs”. Nu vil jeg forsøge at kommentere det, men jeg skal jo passe på, at det jeg ikke skriver bliver misforstået, så det er svært. Ja, selvfølgelig er du af og til åndløs. Vi er alle ind imellem åndløse. Selv S. G. er af og til åndløs, men det er ikke det, som er problemet. Det er problemet, at vi udsættes for åndløshed. Du skriver, at du ser x-faktor. Den udsendelse diskuterede jeg forleden med mit barnebarn, og hun spurgte mig så, om jeg ikke selv så x-faktor, da jeg var ung, og jeg kunne så fortælle hende, at det gjorde jeg ikke. ”Hvad så du så?” Spurgte hun, hvortil jeg kunne svare, at jeg så John Danstrup. Jeg var altså slet ikke  udsat for de platheder, som hun udsættes for.

Jeg kan da også se x-faktor, men jeg vil da ikke desto mindre påstå, at det er ret åndløst. Jeg læser også med stor fornøjelse Se og Hør og Billedbladet, når jeg er ved lægen samtidig med, at jeg er vildt forarget over, hvad disse blade viderebringer af ligegyldigheder. Jeg er hver dag inde på Ekstrabladets netafdeling, og lufter tit min forargelse over dette blads niveau, hvortil min kloge kone altid siger: ”Ja men så lad dog være med at læse det”. Vi er alle som små børn, der forlanger af deres forældre, at de bliver ledt på rette vej. Vi hopper på alle de åndløsheder, som vi udsættes for, og derfor burde de ansvarlige for f. eks. fjernsynet lægge en mere åndrig linie. Jeg ved ikke, om du kan huske komikeren Dave Allen. Jeg synes, at der en afgrund til forskel på hans humor, og det, som vi i dag udsættes for af de såkaldte stand-up-komikere. Det er ikke nok bare, som min kone siger: ”Så lad dog være med at se det”. Der skal også en Sørine til, som siger: ”Så lad dog være med at sende det”

Jeg er så gammel, at jeg nok ikke kan tage mere skade end jeg allerede har taget, men jeg er bekymret for de unge for hvem det er fantastisk morsomt i fjernsynet at høre en voksen mand sige ”Tissemand”. Jeg er bange for, at det sænker deres åndelige niveau.

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer