Bog

Vores egen lille hemmelighed

Af (
2016
)

Anmeldelse

Vores egen lille hemmelighed af Ninni Schulman

06 apr.16

Spændende, socialrealistisk krimi, hvor omdrejningspunktet er vold og overgreb mod kvinder i parforhold. En nyfortolkning af ’Mænd der hader kvinder’. En rigtig page-turner.

Politiet med Petra Wilander og Christer Berglund i spidsen efterforsker en række voldtægter, da socialrådgiveren Anna-Karin forsvinder sporløst midt i arbejdstiden. Hendes bekymrede ægtemand melder hende savnet, og politiet sætter straks en eftersøgningen i gang. Den dag Anna-Karin forsvinder, skulle hun have været på hjemmebesøg hos Andrea og Keith, som er blevet indberettet for omsorgssvigt. Har Anna-Karins forsvinden en sammenhæng med sagen? Det er journalist Magdalena Hansson, der står for indberetningen, og hun begynder sin helt egen efterforskning.

Vi følger på skift Andrea, Magdalena og politimakkerparret Petra og Christer. Andrea lever i et ekstremt voldeligt forhold med Keith og deres fire børn, hvoraf den ene er hjerneskadet, efter Keith bankede Andrea under graviditeten. En anden af børnene går i skole med Magdalens søn, og da hun ser tydelige tegn på vold på drengen, vælger hun at indberette til de sociale myndigheder. Undervejs får hun dog sine anfægtelser. Skal man overhovedet blande sig? Bliver det hele bare værre? Ægteparret afhøres flere gange om Anna-Karins forsvinden, men hævder begge, at hun aldrig dukkede op.

Anna-Karins mand finder hurtigt hendes bil med masser af blod på en skovsti sammen med flere af hendes ejendele, og da politiet finder rester af Anna-Karins jakke i en turbine, er de overbeviste om, at hun er død og sandsynligvis myrdet. Anna-Karins mand synes ikke, politiet gør nok. Men er hans bekymring ægte?

Bogens omdrejningspunkt er vold mod kvinder og misbrug af børn. Forholdet mellem Andrea og Keith er beskrevet, så man næsten må tage sig i, ikke at blive rasende på Andrea over, at hun ikke bare går. Men sådan ser virkeligheden desværre ud for Andrea og mange andre kvinder. Den ene gang efter den anden hører man om kvinder, der bliver i ekstremt voldelige parforhold med al den skyld og skam, der er forbundet hermed. Andrea har opgivet alle sine drømme for Keith, som er charmerende og appellerende, når han ikke er voldelig. Altså en vaskeægte psykopat.

Der foregår meget bag de lukkede døre, og det er ikke kun på samfundets bund, de dumme svin findes.  ’Vores engen lille hemmelighed’ bliver på mange måder en nyfortolkning af ’Mænd der hader kvinder’, selv om Ninni Schulman ikke kommer helt på niveau med Stieg Larsson. Hun får beskrevet de hemmeligheder, der eksisterer i alt for mange familier på en ganske troværdig måde, ligesom hun giver et skræmmende og realistisk billede af de mænd, der i egen selvforståelse, ikke gør noget forkert, som får deres vilje ved enten at true eller klynke. ”De andre vil misforstå det hele, så vi holder det for os selv – det bliver vores egen lille hemmelighed” - er budskabet, mændene sender til deres kvinder og børn.

Det er fjerde bog i serien om Magdalena Hansson, men man kan sagtens læse ’Vores egen lille hemmelighed’ uden at have læst de første. Selv om bogen har nogle af de kendte stereotyper, som det anspændte forhold mellem politi og journalister - og mellem ansatte og chefer, er bogen elementært spændende og sprogligt letflydende. En rigtig page-turner.

Bogdetaljer

Secondary title
Krimiserien med Magdalena Hansson, nr. 4
Forlag
People's Press
Oversætter
Louise Ardenfelt Ravnild
Faustnummer
52249937
ISBN
9788771598353
Antal sider
402

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer