Bog

Sydstatspigen

Af (
2002
)

Anmeldelse

Sydstatspigen af Joanna Trollope

29 apr.05

Tilly, Henry, William og Gillion kan ikke finde ud af kærlighedslivet, arbejdslivet og familielivet. Joanne Trollope har komponeret en velskrevet roman om mennesker i 30'erne i England og Amerikas sydstater.

 

Anbefalet af bibliotekar Jette S. F. Holst, Middelfart Bibliotek

Lån bogen på Bibliotek.dk

Månedens tema er chicklitt. Det forbinder jeg normalt ikke med Joanna Trollopes forfatterskab, men ingredienserne er ganske rigtigt til stede i "Sydstatspigen", dvs. problemer med parfhold, familien og arbejdet.

Det, der "mangler", hvis man kan sige sådan, er den ironiske, humoristiske distance, som mange chicklitt. forfattere ofte skriver med. Personligt synes jeg dog vældig godt om "Sydstatspigen", selvom man ikke sidder og griner højlydt undervejs. Derimod er der nogle tankevækkende diskussioner og interessante betragtninger.

Henry og Tilly har kendt hinanden gennem flere år. De deler lejlighed med Henrys kammerat William, som dater den flyvske Sussi. Tilly har styr på livet og vil gerne giftes med Henry. Han er manden i hendes liv, og hun er klar til næste fase. Men Henry deler ikke Tillys lyst. Godt nok er han glad for hende, men han har ikke lyst til at blive gift. Han sidder fast i sit freelance fotografjob, og føler sig ikke klar til at blive endnu mere "sat", end han allerede er.

William er - måske - forelsket i Tilly, selvom han gennem et par år har dated Sussi. De to har et uforpligtende forhold, hvor de begge er enige om ikke at involvere sig følelsesmæssigt.

De fires liv ændres markant, da amerikanske Gillion dukker op i deres liv. Hun har taget arbejde i London i et halvt år for at slippe væk fra familiens krav hjemme i Sydstaterne. I London møder hun Tilly til en reception, og de to bliver hurtigt venner, så Gillion flytter ind i Tillys og Henrys lejlighed - efter at William kort forinden er rejst.

Gillion puster liv i Henrys drømme om at opleve mere, da hun fortæller om sin hjemby og de mange smukke vådlandsområder, der omgiver den, og snart er der opbrud på kryds og tværs i vennegruppen.

Som sagt er "Sydstatspigen" ikke en typisk chicklitt. roman á la Bridget Jones. Det er derimod en mere tænksom roman, som ikke blot skøjter henover problemerne, men prøver at vise og forklare dem. Begge typer romaner kan være underholdende, og jeg synes bestemt, at Trollope har skrevet en god og fængende historie med "Sydstatspigen".

Joanna Trollope har tidligere skrevet romaner om bl.a. skilsmisser og andre problemer i familien, og denne ligger fint i forlængelse heraf. Selvom personerne er i 30'erne, tror jeg godt, at både yngre og ældre kan nikke genkendende til nogle af de problemer, de tumler med.

"Sydstatspigen" er skrevet i Trollopes letlæselige og flydende stil og kan anbefales til læsere af f.eks. Anita Shreve og Terry McMillan.


Oversat fra engelsk af Vibeke Houstrup. Lindhardt og Ringhof, 2002. 286 sider

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Faustnummer
24002047
ISBN
9788759518595
Antal sider
286

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer