Bog

Stormfront

Af (
2009
)

Anmeldelse

Stormfront af Jim Butcher

19 nov.13

Underholdende seriebegyndelse om den uheldige og akavede troldmand Dresden. Stærkt vanedannende.

For mig har det været yderst forfriskende at læse en fantasyroman, der har en mandlig hovedperson. Her er ingen sukkersød kærlighedshistorie om unge teenagere, der må gå så grueligt meget igennem, inden de kan være sammen for altid. I stedet får man en historie fyldt med spænding, katastrofer og umulige problemstillinger. Det er næsten for meget, men jeg elsker det!  

Historiens hovedperson Harry Blackstone Copperfield Dresden er noget for sig selv. Han er nemlig den eneste praktiserende troldmand, man kan finde i telefonbogen! Han har ikke mange bekendtskaber, og dem han har er ikke besynderligt nære. Størstedelen af tiden er han på fallittens rand, og hans arbejdsdag består af at læse slidte paperbacks, mens han venter på en oprigtig kunde, der ikke vil gøre grin med hans profession.

Han bliver hurtigt rodet ind i en politisag med dobbeltmord på menuen og en sideløbende sag om en forsvundet ægtemand. Det går stærkt ned ad bakke for ham, og det der startede som en dårlig måned for Harry bliver hurtigt så mareridtsfremkaldende, at den stakkels troldmand må ty til alle midler for at overleve kendte og ukendte fjender, der kun alt for gerne ser ham død.

Det er ikke småting, den kære Dresden bliver udsat for, og det man hører om hans fortid har bestemt heller ikke været en dans på roser. Som den gentleman han er med sin gammeldags opdragelse, forstår man hans beskyttertrang, når det kommer til flokken af unge, smukke kvinder, der krydser hans vej, og som alle på den ene eller anden måde har brug for hans hjælp. At Harry er håbløs, når det kommer til relationer, det er noget helt andet, men ikke helt uvæsentligt. Butcher er mand for adskillige grin på Harrys bekostning hele vejen igennem. Især når det gælder Harrys ikke-eksisterende kærlighedsliv.

Jeg ved ikke helt, hvad det er, der gør, at Harry Dresden vader ind i hjertet på mig med træsko på. Hans konstante selvironi og de underholdende kommentarer enhver situation får med på vejen gør, at man hurtigt kommer til at holde af ham, som var han en virkelig person, og jeg kan godt forstå, hvorfor denne serie har fået succes. Harry vil så gerne bare være i fred, men bliver gang på gang forstyrret. Han orker ikke problemer, men alligevel står de i kø uden for hans hoveddør, og han har aldrig en chance.

Den vil have mange læsere, da den kan læses af både drenge og piger i alle aldre, og jeg ærgrer mig inderligt over, at kun første bind er oversat til dansk, da der indtil videre findes hele 14 bind i serien.

Hvis jeg skal sammenligne den med noget, må det være Charlaine Harris' True Blood-serie om Sookie Stackhouse. Harris og Butcher lader begge deres hovedpersoner kæmpe mod fordomme, mens de er omgivet af mord og overnaturlige, der ikke ønsker dem noget godt, og begge serier kendetegnes også ved hovedpersonernes selvironiske livssyn. God og underholdende læsning.

 

Skrevet af Louise Rauff Tranborg

Bogdetaljer

Secondary title
Dresdenfilerne ; 1
Forlag
Tellerup
Oversætter
Bjarne Skovlund
Faustnummer
27613985
ISBN
9788758808420
Antal sider
284

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer