Bog

Silver Swan

Af (
2011
)

Anmeldelse

Silver Swan af Benjamin Black

01 mar.12

Med den melankolske og alkoholiserede retsmediciner Quirke som hovedperson males et billede i mørke farver af 50’ernes Dublin.

I den foregående bog ”Christine Falls”, som det vil være en fordel at have læst før denne, møder vi Quirke (fornavn ubekendt), en midaldrende patolog, som passer fint i den skabelon vi kender fra den skandinaviske krimi: ensom, fordrukken og sølle. Hans familieforhold er komplicerede, bl.a. viser hans niece sig i virkeligheden at være hans datter. Datteren Phoebe kommer hurtigt til at spille en stor rolle i denne bogs handling, som ikke alene involverer Quirke professionelt, men også privat.

Efter medicinstudiet viste det sig hurtigt, at han var bedre til de døde end de levende. Om sin drivkraft i arbejdet med at afdække ligenes hemmeligheder siger han selv. ” … allerede mens Quirke stillede sig selv disse spørgsmål, mærkede han den gamle kløe efter at skære ind til benet, at trænge ned i mørket, der omgav det, som var skjult – at vide.” 

Den unge kvindelige ejer af skønhedssalonen Silver Swan er fundet druknet, tilsyneladende selvmord, og Quirke opsøges af hendes mand, som han har kendt i sine unge år. Manden ønsker at undgå obduktion af liget, han kan ikke bære tanken om, at hans elskede skal skæres op. Desuden er selvmord tabubelagt i det katolske samfund. I første omgang er Quirke indstillet på at følge ham, men da han opdager et nålestik på ligets arm tager hans nysgerrighed overhånd.

Bogen er ikke nogen traditionel krimi med en politimæssig opklaring af sagen. Det er mere baggrunden for kvindens endelige skæbne, som oprulles. På mesterlig vis tegner Benjamin Black (som er et pseudonym for Booker-prisvinderen John Banville) et billede af Dublin i 50’erne og en håndfuld af byens indbyggere.

Virkemidlerne er sansemættede beskrivelser, så man næsten mærker lugten af de evindelige cigaretter og ser de fattige ireres slidte skjortekraver for sig. Tung parfumeduft og silkestrømpers knitren sender signaler om fatal seksualitet; tidens seksualmoral er nemlig et gennemgående tema i bogen. Den dydige overflade dækker over incest, utroskab og illegale aborter.

Bestemt ikke kun for krimilæsere, men for alle som værdsætter en velskreven historie i bedste noir-tradition.

Bogdetaljer

Forlag
Modtryk
Oversætter
Claus Bech
Faustnummer
28894074
ISBN
9788770536325
Antal sider
310

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer