Bog

Rejsen

Af (
2007
)

Anmeldelse

Rejsen af Tahar Ben Jelloun

26 mar.07

Drømmen om en bedre tilværelse får mange marokkanere til rejse til Europa, selvom konsekvenserne bliver fatale.

Ben Jelloun fortæller om deres skæbne i denne gribende roman. Fra Café Hanger i Tanger i Marokko er der udsigt til Spanien, og der bliver drømt mange drømme om en bedre tilværelse i det forjættede Europa. Det er drømme om et nyt liv, om arbejde, om rigdom og om lykke i Spanien, og så ønsket om engang at kunne vende tilbage med succes og et nyt liv i bagagen.

Azel er midt i 20erne, han er arbejdsløs akademiker og uden håb om beskæftigelse i Tanger. Han klarer sig mest ved sin søster Kenzas hjælp, mens han spekulerer på, hvordan han skal bære sig af med at rejse til Spanien. Han ser godt ud, har mod på livet, og da han møder Miguel, en rig spanier, tror han, at hans lykke er gjort. Miguel får ham til Spanien. Om dagen er han Miguels tjener og om natten hans elsker. Også Kenza kommer til Spanien, Azel får Miguel til at indgå et proformaægteskab med hende.

Og lever de så lykkeligt til deres dages ende? Nej, for der bliver en dyr pris af betale. Inderst inde skammer Azel sig over, at han skal leve som prostitueret, og i og med at han forkaster sin baggrund, mister han sin identitet. Da Miguel ikke mere vil finde sig i hans svigt, og derfor smider ham ud, kommer han til at leve som illegal indvandrer, og hans tilværelse bliver mere og mere ussel.. Heller ikke Kenza bliver tilsmilet af lykken. Hun møder manden i sit liv, tror hun, men han er en anden, end den han giver sig ud for at være, og hun bliver svigtet.

Der er flere skæbner blandet ind i Azel og Kenzas historie, alle meget gribende og troværdige. Tahar Ben Jellouns mesterlige pointe er, at han ikke bare fortæller om nogle enkelte menneskers skæbne, men han formår – især i det afsluttende afsnit, hvor alle på en eller anden måde er på vej hjem – at gøre udvandringen fra Marokko til Spanien til en mere universel historie om udvandring og til en historie om, hvordan vi omgås hinanden, om vi så er sorte eller hvide, kristne eller muslimer, tykke eller tynde.

Tahar Ben Jelloun er en stor forfatter med meget på hjerte, og jeg kunne godt ønske mig, at han bliver læst af rigtig mange.

Bogdetaljer

Forlag
Samleren
Oversætter
Lars Bonnevie
Faustnummer
26652049
ISBN
9788763805216
Antal sider
254

Artikel

Artikel

Drømmen om et andet liv. Om ’Rejsen’ af Tahar Ben Jelloun

Det er et meget omdiskuteret problem i den fransktalende del af verden, hvad moderne fransk litteratur egentlig er for en størrelse. For tæller kun litteratur udgivet i Frankrig og skrevet af franskmænd med eller skal litteratur skrevet af fransktalende i andre lande også inddrages? Hvor sætter man en grænse, eller skal man overhovedet sætte en grænse?
Læs mere

Tema

Franske fiktioner

Ny fransk litteratur byder på en potpourri af globale og intime fiktioner, fragmenter af virkeligheden, samfundskritik og eksperimenterende former.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer