Bog

Nord for fjorden

Af (
2005
)

Anmeldelse

Nord for fjorden af Lisbeth Brun

09 maj.05

En sjov og ligetil debutroman om en piges vej ud af barndommens ensomhed. Bogen foregår i Nordjylland, og fortælleren/ forfatteren mener, at Danmark slutter ved Limfjordens nordlige bred.

Bogen er en slags dannelsesroman; fortælleren bliver født i 1960'erne, vokser op og finder til slut sig selv. I begyndelsen af bogen bruges der magisk realisme som virkemiddel (fortælleren erindrer sin undfangelse og fødsel), men bortset fra en stemme, der følger hovedpersonen gennem hele bogen, er den meget realistisk og skrevet i et enkelt og almindeligt sprog.

Fortælleren er en ensom pige, der bliver født af distræte akademikerforældre, der egentlig helst ville have haft en abort. Hendes mor er tandlæge og bruger al sin fritid i kælderen på et projekt med mælketænder. Hendes far er advokat og er enten på kontoret i byen eller på kontoret hjemme. Hun har ikke rigtig nogen venner og tilbringer al sin tid med husbestyrerinden/barnepigen.

Hendes liv ændrer sig, da hun som teenager får en hest af sine forældre. Pludselig er der én, der regner med hende, og noget, hun nærer store følelser for.

Som den eneste fra sin klasse kommer hun på gymnasiet, hvor hun for første gang får nogle veninder. De mødes hver fredag i Basisgruppen og drikker the og spiser kage og snakker om det, piger på den alder nu engang snakker om. Hun bliver kæreste med ridelærerens søn Poul, som dog skal til København efter gymnasiet for at studere.

Da han er rejst, beslutter hun sig også for at rejse og tager af sted med rygsæk. Hun møder den smukke schweizer Johan, som hun bliver stormende forelsket i. Herefter følger hun sit hjerte, men tager sig også tid til at finde sig selv og lytte til, hvad Stemmen siger.

Ensomme har vi vel alle været som børn,  og her er en fin beskrivelse af ensomhedsfølelsen. Jeg har aldrig været hestepige, så de store følelser for hestene kan jeg ikke sætte mig ind i. Hesten er en katalysator for ændringen i hovedpersonens liv og er da noget andet end en ny veninde.

Jeg synes bedst om beskrivelsen af barndommen og af tiden fra gymnasiet og frem. Det er en underholdende bog, som er sjov og ligetil. Det er dejligt at læse om andet end storbyen, om de typer, der er i alle flækker, f.eks. den gramsende guldsmed, den kristne familie, kvinden der forlader sin mand og realiserer sig selv.

Forfatteren er debutant, og en del af denne bog er meget sandsynligt selvbiografisk. Forfatteren er født i 1963 ved Hobro, som datter af en dyrlægemor og en skolelærerfar.

Gyldendal, 2005. 333 sider. Kr 298,- 

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
25576713
ISBN
9788702033052
Antal sider
333

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer