Bog

Lørdagsbryllup i det store telt

Af (
2015
)

Anmeldelse

Lørdagsbryllup i det store telt af Alexander McCall Smith

05 nov.15

Afrikas Miss Marple er tilbage med fuld styrke, masser af snusfornuft og en næsten terapeutisk effekt i dette 12. bind om Damernes Detektivbureau nr. 1.

Der er sket meget siden Precious Ramotswe åbnede Damernes Detektivbureau nr. 1 for 12 år siden – og så alligevel ikke. Mma Ratmotswe opklarer stadig sager og løser hverdagens små forviklinger med lige dele charme, næstekærlighed og snusfornuft.

Mma Ratmotswe har sædvanen tro nok at gruble over, når hun nyder sin roibooste i skumringen på verandaen i huset, hvor hun bor med sin mand, indehaveren af automobilværkstedet Tlokweng Road Speedy Motors, Mr. J.L.B. Matekoni. Mma Ratmotswe har påtaget sig en gådefuld sag om bestialske overfald på køer. Mr. J.L.B. Matekonis uansvarlige mekanikerlærling, Charlie, har atter rodet sig ud i problemer, som kræver hendes bevågenhed, og så har hun set sin gamle og højtelskede følgesvend – den hvide varevogn, som hun troede var skrottet – men som nu kører rundt på gaderne som et spøgelse. Samtidig er Mma Makutsi, Mma Ratmotswes assistent, i fuld gang med forberedelserne til sit bryllup med Phuti Radiphuti, og særligt bryllupsskoene volder – med Mma Makutsi velkendte forkærlighed for sko in mente – bekymring.   

Livet på Tlokweng Road er på mange måder, som det plejer at være – heldigvis. For det er netop det, der er så skønt med Alexander McCall Smiths bøger om Precious Ratmotswe. Man ved, hvad man får, og i en tid hvor vi hele tiden skal overraskes og forskrækkes, er det kærkomment afslappende at læse om forviklingerne i Damernes Detektivbureau. Snusfornuftige moraler, dybfølt kærlighed til Botswana og en grundlæggende medmenneskelighed er essensen, og som læser kan man kun elske alle de finurlige bemærkninger, som bogen er fuld af, som fx når Mma Makutsi forklarer, hvad hun mener, der er sket, da Mma Ratmotswe fortæller, at hun har set sin afdøde varevogn.

”Derfor betyder det, at den ene af jer ikke så noget… fordi der ingenting var. Hun så ikke noget, fordi hun ikke opfattede noget. Du så noget, som hun ikke bemærkede, fordi der ikke var noget, eller det var der ikke på den måde, som du troede, det var der”.

Afrikas Miss Marple er still going strong i dette 12. bind i serien. Det er næsten terapi at læse – og nye læsere kan kun opfordres til at rejse med til McCall Smiths Botswana for en stund og lade sig besnære af kvinden med den traditionelle figur, Precious Ratmotswe.

Bogdetaljer

Forlag
Rosinante
Oversætter
Merete Ries
Faustnummer
51845366
ISBN
9788763839808
Antal sider
264

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer