Bog

Livets Arabesk

Af (
2010
)

Anmeldelse

Livets Arabesk af Tom Kristensen

22 aug.11
AfTonny Hornbæk
Skribent

Forfatterens debutroman holder stadig  - Et fyrværkeri af ord, stemninger og ikke mindst farverige personer efterlader læseren underholdt og stimuleret.

'Livets arabesk' udkom i 1921, året efter debuten med digtsamlingen 'Fribytterdrømme', og den russiske revolution anes stadig i bakspejlet. Mellemkrigstidens København (må det formodes at være) danner rammen om et kontrolleret kaos i form af tidens tanker og idéer. Tom Kristensen giver fantasien ungdommelige vinger med hjælp fra blandt andet jazzmusikken, kubismen, dadaismen og Freuds drømmetydning.

Romanen kredser hovedsageligt omkring overklasselægen Jørgen Baumann, der en del af det bedre borgerskab. Modsætningen til Baumann findes i alfonsen Ibald Petersen. Dette umage par fletter skæbner da de revolutionære tanker fører handling med sig. Baumann og Ibalds møde og deltagelse i revolutionen fører en mængde bipersoner med sig heriblandt luderen Elise, der på sin måde yder støtte til overklasselægen i krise.

'Livets arabesk' er Tom Kristensens eksperimenterende leg med litteratur, moderne billedkunst og ideologier. Borgerskab, bohemer, druk og damer fortæller om forfatterens første forsøg på at gå i hundene. Sagt med andre ord så er 'Livets arabesk' fortællingen om det trygge liv i det beskyttede borgerskab kontra revolutionens kaos.

Nærværende genudgivelse er både i layout og indhold et fund for pengene. Det tilhørende efterskrift og noteapparat giver indsigt og viden om tankerne og rammerne for Tom Kristensens romandebut.

Bogdetaljer

Forlag
NDL, Gyldendal
Faustnummer
28392729
Graphic
Ida Balslev-Olesen
ISBN
9788775332007
Antal sider
401

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser