Bog

Kureren

Af (
2016
)

Anmeldelse

Kureren af Kjell Ola Dahl

08 dec.16

Spændende og genialt opbygget norsk krimi om drabet på en kvinde under 2. Verdenskrig.

Kjell Ola Dahl er især kendt for sine nutidskrimier med det umage makkerpar Gunnarstranda og Frølich. I ’Kureren’ går han nye veje med en historisk krimi med rødder i begivenheder i Norge under 2. Verdenskrig. Skiftet er blevet belønnet med Rivertonprisen for bedste norske krimi i 2015. Et armbånd sætter gang i den spændende historie. I 2015 bladrer Turid i avisen og ser en annonce for et armbånd, som skal sælges på auktion. Det er præcis 48 år siden, hun så armbåndet sidst, og da havde hun det selv om sit håndled.

Romanen springer mellem begivenheder i oktober-december 1942, november 1967 og august 2015. Ester er jøde, og det er hende, der er kureren, hun bringer illegale aviser rundt i Oslo, og i oktober 1942 ser hun sin far blive hentet af det norske politi. For at skjule sig, opsøger hun sin bedste veninde, Åse, som har en datter, Turid, sammen  med Gerhard. Han er også i modstandsbevægelsen. Næste gang Ester skal aflevere nogle aviser,  går det op for hende, at hun er blevet stukket, men det lykkes hende at flygte til Sverige, hvor hun bliver en del af den norske delegation. Senere erfarer hun, at Åse er blevet dræbt, og at Gerhard er blevet mistænkt for drabet. I 1943 bliver Gerhard erklæret død.

I 1967 dukker Gerhard dog pludselig op, og flere af dem, der var tæt på ham under krigen, føler sig truet af ham. Hvorfor er han kommet tilbage? For at lære Turid at kende? For at hævne sig? For at finde ud hvem, der dræbte Åse?

Selve kriminalgåden bliver løst på en meget elegant måde, de mange spring mellem 1942 og 1967 er skrevet, så jeg hele tiden lige skulle have næste afsnit med og næste og næste.

Romanens styrke er, at den på ene side er en troværdig kriminalroman og samtidig et rigtig godt tidsbillede af især Oslo og Norge under 2. Verdenskrig med rationeringsmærker og mørklagte gader. Det er en psykologisk overbevisende roman om, hvad krig gør ved dem, der lever midt i den, og hvad det betyder at være usikker på, om man kan stole på sine venner.

Bogdetaljer

Forlag
Modtryk
Oversætter
Ilse M. Haugaard
Faustnummer
52523605
ISBN
9788771465198
Antal sider
350

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer