Bog

Kongen af Mørke

Af (
2020
)

Anmeldelse

Kongen af mørke af Holly Black

04 maj.20
AfArne Larsen
Skribent

Magtkampene og intrigerne i det eventyrlige land Fairie spidser til, og den fascinerende og stærkt underholdende serie når dermed nye højder og kvaliteter.

Holly Black er et stort navn indenfor fantasygenren på den internationale scene, og på dansk kendes hun bl.a. for sit arbejde med 'Spiderwick-bøgerne' og serien 'Magisterium', som hun har skrevet sammen med Cassandra Clare, et andet af de helt store navne indenfor genren.
Holly Blacks nye serie og univers står hun til gengæld helt selv for, og trilogien må indtil videre siges at repræsentere et strålende højdepunkt i en fin karriere.

Genren bliver ofte kaldt ”Dark fae”, fordi de beskrevne feer og elverfolk er både grusomme og intrigante og langtfra så smukke og ædle som i eventyrerne eller Disneys univers. Lignende forfattere og bøger er først og fremmest Kagawas Iron Fey serie, men især også danske Mittets trilogi Bjergtaget må nævnes. 

Jude og hendes søster Taryn er som børn blevet bortført til den eventyrlige verden Faerie. Her er de vokset op blandt feer, alfer og elvere. Men det er hårdt at være et dødeligt menneske blandt gudesmukke og udødelige skabninger. Taryn har med alle midler prøvet at falde ind, men Jude har derimod kæmpet en hård kamp for at blive accepteret.

Efter kampen om storkongens krone er det lykkedes Jude med list og intriger at få sat sin ærkefjende prins Cardan på tronen. Cardan har aldrig haft noget ønske om at få denne position, og han hader Jude for hendes rænkespil. Jude har til gengæld fået ham til at sværge, at han vil adlyde alle hendes ordrer i et år og en dag.

Ingen forstår Judes magtfulde greb om kongen, og som rigets overhofmester er det i virkeligheden hende, der styrer landet, men Jude skal snart lære, at magt er nemmere at tilegne sig end at holde fast i. Fjenderne står på spring, og Judes aftale med Cardan nærmer sig sin afslutning. Situationen bliver bestemt ikke bedre af, at Jude forelsker sig mere og mere i kongen.

Som nævnt er det en fantastisk serie, Black har søsat, og det er der rigtig mange grunde til: Er man til spænding, intriger og overraskende drej i handlingen, får man fuld valuta for pengene, og i dette bind er der yderligere tilsat en del kærlighed og store følelser. Dertil kommer, at Feernes verden er skildret som et eventyrligt sted med mange mærkelige væsener og en overdådig natur, og samtidig virker det fint, at man faktisk kan komme frem og tilbage mellem vores verden og Faerie. Endelig er der mange fine personbeskrivelser, især selvfølgelig af Jude, som både er sympatisk og en man holder med, men samtidig også er magtsyg og egentlig ganske usympatisk.

I det hele taget er der ikke meget at kritisere, og alt i alt er Holly Black er særdeles glimrende forfatter.

Bogdetaljer

Secondary title
Folk of the Air, 2. bind
Forlag
CarlsenPuls
Oversætter
Randi Bjerre Høfring
Faustnummer
48099394
ISBN
9788711917954
Antal sider
393

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser